Datele personale a 25 milioane de britanici, rătăcite de guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Gafa de proporţii a administraţiei Brown ameninţă securitatea conturilor bancare a jumătate din populaţia regatului. Milioane de britanici au luat ieri cu asalt băncile pentru a-şi

>> Gafa de proporţii a administraţiei Brown ameninţă securitatea conturilor bancare a jumătate din populaţia regatului.

Milioane de britanici au luat ieri cu asalt băncile pentru a-şi schimba conturile, după ce cancelarul Alastair Darling a anunţat pierderea datelor personale a circa 25 milioane de oameni. Darling şi-a cerut scuze, afirmând că incidentul este "catastrofal", "fără precedent" şi "de neiertat".


Cancelarul Alastair Darling a explicat în Camera Comunelor că informaţiile, incluzând nume, adrese, nume ale copiilor, date de naştere şi coordonate bancare, se aflau pe două CD-uri, care au fost trimise de serviciile fiscale unui organism oficial de control, "National Audit Office". Expedierea s-a făcut de către un oficial tânăr şi nou în funcţie, prin intermediul unei firme de curierat rapid, "TNT", ceea ce este o gravă încălcare a regulilor departamentului.

CD-urile nu au ajuns la destinaţie şi sunt de negăsit, a explicat cancelarul. Uluitoarea gafă aparţine Departamentului pentru Venituri şi Vămi, responsabil pentru impozite şi alocaţiile sociale şi aflat în subordinea cancelarului Alastair Darling, numărul 2 în guvernul Gordon Brown. Şeful departamentului, Paul Gray - unul dintre cel mai bine plătiţi funcţionari publici din Marea Britanie - şi-a dat demisia din postul care îi aducea 198.000 de lire pe an.

Gestul a fost făcut imediat ce scara dezastrului a ieşit la iveală. Premierul Gordon Brown şi cancelarul Alastair Darling sunt asaltaţi de acuzaţii de incompetenţă din partea opoziţiei şi a presei. Darling şi-a cerut ieri scuze pentru ceea ce ziarele din Regat au numit cea mai mare pierdere de date de identitate din istoria ţării.

Informaţiile sunt "visul oricărui infractor"

CD-urile pierdute conţineau exact informaţiile pe care britanicii sunt în permanenţă avertizaţi de către guvern să nu le dezvăluie necunoscuţilor. "Este visul oricărui infractor. Dacă eşti hoţ, şantajist, traficant de fiinţe umane sau terorist, detaliile conţinute pe aceste discuri îţi oferă tot ceea ce ai nevoie. Să sperăm că pachetul nu a încăput pe astfel de mâini", a declarat un detectiv citat de cotidianul "Daily Mail".

El a precizat că nu este vorba numai de detalii fianciare de care s-ar putea abuza, dar şi de informaţii despre "fiecare părinte din această ţară, de la politicieni până la oameni din showbusiness, sportivi sau ofiţeri ai armatei". Gafa afectează un total de peste şapte milioane de familii, adică toate familiile de britanici care au cel puţin un copil cu vârsta sub 16 ani.

Oficialii guvernamentali au declarat că speră încă în găsirea CD-urilor, care sunt căutate de poliţie. Cancelarul Alastair Darling a spus că băncile monitorizează cele 7,25 milioane de conturi ale căror date se aflau pe CD-urile pierdute şi că orice persoană care suferă vreo pierdere financiară ca rezultat al acestui incident va fi despăgubită de guvern. Întrebat de presă dacă va demisiona, Alastair Darling a răspuns că are datoria să rămână în funcţie pentru a rezolva situaţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite