Dansurile diavolului, în America de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnavalurile se organizează în cinstea sfintei protectoare a minerilor, dar îşi propun să alunge demoniiUnul dintre cele mai originale festivaluri din lume, care are loc în luna iulie în

Carnavalurile se organizează în cinstea sfintei protectoare a minerilor, dar îşi propun să alunge demoniiUnul dintre cele mai originale festivaluri din lume, care are loc în luna iulie în mai multe state din America de Sud, se numeşte "La Diablada" şi marchează sărbătorile minerilor.

În Chile, carnavalul este dedicat sfintei fecioare din Tirana, în timp ce în Bolivia se celebrează în onoarea fecioarei din Socavon, ambele fiind protectoare tradiţionale ale minerilor din cele două ţări. Carnavalul din Anzi a devenit celebru pe plan mondial pentru dansurile de alungare a spiritelor rele, în cadrul cărora participanţii se deghizează în diavoli, demoni şi... conchistadori spanioli.

Cel puţin 50 de grupuri de dansatori traversează oraşul Oruro din Bolivia, ţopăind peste cinci kilomteri pe bulevardul central al oraşului, în ritmurile febrile ale muzicii sud-americane. Peste graniţă, în Chile, dar în localităţile apropiate de Bolivia, la peste 1.800 de kilometri nord de capitala Santiago, dansurile durează chiar mai multe zile şi petrecăreţii merg din sat în sat, ca într-un soi de colind.

Sărbătoarea durează o săptămână, de la răsăritul soarelui şi până se face complet întuneric, aproape 18 ore pe zi. Bătăi cu apă Localnicii care nu dănţuiesc se stropesc din plin cu apă şi turiştii nu se pot opune, pentru că poliţiştii nu numai că nu-i arestează pe cei care te fac fleaşcă în doi timpi şi trei mişcări, dar îţi mai râd şi în nas, de parcă ai fi un copil supărat degeaba.

Nici măcar fotografii agenţiilor de presă nu sunt scutiţi şi, din acest motiv, fotoreportajele cu ocazia carnavalului "La Diablada" sunt destul de rare. Cum un proverb american spune că "mai bine te alături celor pe care nu-i poţi opri", vizitatorii ajunşi în aceste zone se amuză şi se înarmează cu sticle de apă, ca să aibă cu ce să riposteze în caz de atac.

"Mituirea diavolilor"

Carnavalul are tradiţii străvechi şi încearcă să-i flateze pe demoni, pentru a-i ţine departe de ei şi localităţi tot restul anului. Dansatorii încearcă să se comporte cât mai "drăceşte", avertizând astfel forţele întunericului că oamenii nu le sunt duşmani, dar - dacă ar fi nevoie - ar şti să se apere cu aceleaşi "arme".

Demonii sunt consideraţi un soi de zei ai munţilor şi ai pietrei, cărora trebuie să le aduci ofrande, o dată pe an, ca plată pentru că îi lasă pe mineri să le cotrobăie sălaşurile subpământene.

Alcool şi frunze de coca

Conform ritualurilor din străbuni, locuitorii din Anzi le oferă demonilor alcool şi frunze de coca, pentru ca să fie "ameţiţi" şi să nu se supere pe oamenii care lucrează în mine. Zeul profunzimilor pământului, Huari, este numit în aceste zile "unchiul" şi lumea consumă băuturi în cinstea lui.

Localnicii spun că, prin anul 1606, un astfel de dans i-a impresionat atât de tare pe conchistadori încât au renunţat să cucerească oraşul Oruro, din Bolivia de azi, care şi-a păstrat independenţa până în anul 1850, când locuitorii au acceptat de bunăvoie să facă schimburi comerciale cu invadatorii spanioli. În amintirea acelui dans, care le-a asigurat libertatea strămoşilor, mulţi dintre dansatori se deghizează azi în conchistadori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite