Dansuri pe catalige în onoarea Sfintei Magdalena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoare în lumea catolică şi bisericile luterane, la 22 iulie. A fost celebrată sfânta Maria Magdalena, care este menţionată în Evanghelia după Luca drept prima femeie vindecată de

Sărbătoare în lumea catolică şi bisericile luterane, la 22 iulie. A fost celebrată sfânta Maria Magdalena, care este menţionată în Evanghelia după Luca drept prima femeie vindecată de Iisus Hristos. După înviere, Mântuitorul i s-a arătat mai întâi tot ei şi a trimis-o să ducă vestea cea bună ucenicilor. Cu prilejul sărbătorii de 22 iulie, satul Anguiano din Spania pregăteşte manifestaţii unice în lume. Tinerii se îmbracă în cămăşi şi fuste multicolore şi dansează pe catalige ascuţite.

Localitatea spaniolă Anguiano a trăit şi anul acesta febra fiestei, de ziua Sfintei Maria Magdalena. Ca de obicei, de cel mai mare interes s-au bucurat tradiţionalele dansuri pe catalige ascuţite. Presa internaţională a urmărit îndeaproape spectacolul tinerilor îmbrăcaţi cu cămăşi şi fuste multicolore, care se rotesc în ritmul muzicii pe străzile din localitate.

Demonstraţie de maturitate

Înainte de faimoasa fiesta, dansatorii trebuie să se pregătească. Se îmbracă, îşi pun cataligele (având grijă să aibă toate aceeaşi măsură).

Ceremonia de dinainte de începerea dansului merită de asemenea să fie admirată. Dansul începe în piaţa "La Obra", care este situată la intrarea în biserica San Andres.

Dansatorii - bărbaţi, şi chiar femei, cu toţii tineri - se mişcă încet, în ritmul muzicii de tamburină, pentru a nu-şi pierde echilibrul. Scopul dansului este de a demonstra maturitate, după anii de copilărie şi pubertate.

Este o probă pe care toţi băieţii din sat trebuie s-o treacă. După ce parcurg strada pietruită făcând piruete, dansatorii sosesc în Plaza Mayor (Piaţa Mare). Aici, coboară de pe cataligele ascuţite şi renunţă la castaniete, începând să danseze "troqueaos", cu ajutorul unor beţe ("bujos", în limbajul lor). Seara, dansul periculos, pe catalige, se repetă. "Pentru unii pare o nebunie, dar pentru noi e ceva special", mărturiseşte Diego Diez din Anguiano. "La început simţi puţină frică, dar cu timpul trece", spune şi consăteanul său, David Muñoz, care mărturiseşte că a început să-şi pună catalige încă de la vârsta de şapte ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite