Daniel Hannan: „UE este acum statul otoman, cu o birocrație centralizată, cu taxe ridicate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Hannan unul dintre copiii teribili ai politicii britanice şi unul dintre cei mai vocali critici ai Uniunii Europene, a vorbit într-un interviu pentru inliniedreapta.net despre carenţele democratice ale UE, despre repetarea unor greşeli care vor duce la adâncirea actualei crize şi despre posibilitatea unui Tea Party în Europa.

ILD: Domnule Hannan, care este viitorul Uniunii Europene astăzi, uitîndu-ne la ce se întîmplă cu economia noastră?

DH: Facem cea mai mare greșeală posibilă. Avem o problemă cu datoriile, guvernele din toată Europa au datorii foarte mari, iar soluția UE este și mai multă datorie, soluţia este să obligăm anumite state să ia noi împrumuturi deşi nu-şi pot plăti nici măcar obligaţiile asumate.

Avem o problemă cu integrarea excesivă. Țări care au economii foarte diferite au fost forțate să împartă o monedă comună. Soluția lor este și mai multă integrare. Uniunea fiscală, Guvernarea Economică Europeană. Peste toate, avem problema big government-ului prezent în toate ţările europene.

Un funcționar public în Grecia este plătit pentru 14 luni pe an, ceea ce depășește chiar și limitele temporale, iar soluția lor este și mai mult stat, bugete europene mai mari, mai multă cheltuiala.

Cu alte cuvinte, repetăm toate greșelile care au creat problema. Mă aștept ca în cele din urmă Grecia să ajungă la un default, în ciuda încercărilor unor lideri europeni de a salva această ţară. Dacă nu se vor pompa bani rapid, este posibil ca acest default să vină chiar la începutul lunii noiembrie, când în Grecia este o sărbătoare a bancherilor.

ILD: Deci spuneți că problema este socialismul, iar ei cred că pentru a rezolva problema ne trebuie și mai mult socialism.

DH: Nu neapărat socialismul, dar problema este cu intervenția statului, integrarea europeană și datoriile. Îi dăm pacientului mai multe medicamente ca acelea care l-au îmbolnăvit.

ILD: Dacă vă uitați peste Atlantic, Administrația Obama face exact aceleași lucruri.

DH: Bineînțeles. Dar fără integrare. Diferența este că totuşi SUA este o singură țară cu o singură jurisdicție. De fapt, într-un anumit sens, un stat din SUA are mai multă suveranitate decît un stat membru al UE. Un stat american poate de exemplu să decidă nivelul taxării indirecte.

ILD: Credeți că politica de bailout a fost pentru cetățenii UE, sau a fost un bailout pentru politicieni?

DH: A fost un bailout pentru poiectul european și pentru politicienii care au investit capital politic în succesul monedei euro. Grecia s-a întors la o economie de tip cash (afacerile nu se fac prin bancă pentru a evita taxele, n.a.) PIB-ul ei e în cădere liberă. UE a impus o povară teribilă ţărilor beneficiare pentru a menține Grecia în zona euro. Toată lumea are de pierdut ca rezultat al acestei decizii, toată lumea cu excepția eurocraților.

ILD: Proiectul european este dăunător în întregimea lui, ar fi trebuit UE să se oprească într-un anumit punct? Și care este acel punct?

DH: De ce a ajuns Europa civilizația dominantă a ultimilor 500 de ani? Ce anume a făcut ca aceste triburi răzlețe din nord-vestul teritoriului eurasiatic să devină forța dominantă. Te-ai fi așteptat să fie chinezii cei care să fi navigat în jurul Africii și să decopere Portugalia, nu invers. Ce a fost? A fost diversitatea, pluralismul, libertatea, competiția, aventura. Pentru că exista diveristate, țările se puteau copia una pe alta, puteau încerca noi idei, puteau prelua ce funcționează bine în altă țară.

Tragedia generației noastre este că, în același mod în care indienii, chinezii și celelalte mari civilizații din lume învață beneficiile descentralizării și inițiativei locale, UE se duce în direcția opusă. Noi suntem acum statul mongol, otoman, cu o birocrație centralizată, cu taxe ridicate, cu uniformitate. Proporția Europei occidentale din PIB-ul mondial a scăzut de la 36% în 1974, la 25% acum și va fi de doar 15% în 2020. Asta se întîmplă cînd centralizezi puterea.

ILD: Credeți că mișcarea Tea Party este posibilă în Europa?

DH: Cred că sentimentul există deja în Europa. Nimănui nu îi place să plătească taxe. Dacă s-ar organiza un referendum despre reducerile de taxe în orice țară din lume, s-ar obține aceleași rezultate.

BBC a făcut un sondaj în 22 de țări întrebînd dacă deficitul ar trebui redus prin măsuri de austeritate, sau prin măriri de taxe. Toată lumea a preferat reduceri de cheltuieli în locul măririi de taxe. În acest sens, SUA nu este diferită de Pakistan, Brazilia, Marea Britanie sau România.

Vezi video şi interviul integral pe inliniedreapta.net

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite