Dalai Lama divide clasa politică germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi conservatori germani au criticat, ieri, refuzul şefului diplomaţiei, Frank-Walter Steinmeier, de a-l primi pe Dalai Lama, cu ocazia viitoarei sale vizite în Germania, relatează

Mai mulţi conservatori germani au criticat, ieri, refuzul şefului diplomaţiei, Frank-Walter Steinmeier, de a-l primi pe Dalai Lama, cu ocazia viitoarei sale vizite în Germania, relatează AFP.

"Ministrul de externe Steinmeier îşi asumă riscul de a da impresia Chinei că problema drepturilor omului nu este într-adevăr o preocupare centrală a guvernului", a declarat Roland Koch, premierul regional din Hesse, şi apropiat al lui Dalai Lama, pentru cotidianul "Welt am Sonntag". "O asemenea impresie ar fi fatală în faza incipientă a discuţiilor între liderii chinezi şi guvernul tibetan din exil", a subliniat el.

La rândul său, Erwin Huber, liderul CSU, filiala bavareză a partidului CDU al cancelarului german Angela Merkel, a precizat pentru acelaşi cotidian că s-ar fi "aşteptat la mai mult curaj din partea lui Steinmeier".

Berlinul se fereşte să irite China

Cancelarul conservator, care se arată inflexibil în ceea ce priveşte drepturile omului, l-a primit la sfârşitul lui septembrie pe liderul spiritual tibetan, într-o vizită cu caracter privat, în pofida avertismentelor Beijingului.

Această întrevedere a declanşat o criză în relaţiile bilaterale germano-chineze, care s-a materializat prin anularea unor întrevederi între oficialii din cele două ţări. După întâlnirea sa cu liderul spiritual tibetan, Angela Merkel şi-a atras criticile, voalate, ale lui Frank-Walter Steinmeier. Germania are în prezent relaţii economice excelente cu China, fiind, de altfel, primul partener al acestei ţări, în Europa. Or, explică analiştii, orice supărare a Chinei, în acest moment sensibil, de dinainte de Olimpiadă, s-ar putea solda şi cu anularea unor contracte comerciale consistente.

Dalai Lama va efectua vizite în mai multe oraşe germane, în perioada 16-18 mai, unde se va întâlni cu mai
mulţi lideri ai guvernelor regionale. În timpul vizitei sale însă, Angela Merkel se va afla într-un turneu în mai multe ţări din America Latină.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite