Dalai Lama cere boicot olimpic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul chinez din exil acuză Beijingul că ar fi ucis peste 80 de persoane în timpul protestelor din Tibet Liderul spiritual budist Dalai Lama a făcut un apel internaţional la boicotarea

Guvernul chinez din exil acuză Beijingul că ar fi ucis peste 80 de persoane în timpul protestelor din Tibet

Liderul spiritual budist Dalai Lama a făcut un apel internaţional la boicotarea Jocurilor Olimpice de vară, de la Beijing, ca urmare a uciderii de către autorităţile comuniste a mai multor zeci de tibetani. Oficial, doar opt persoane au fost ucise în regiunea tibetană, însă guvernul chinez din exil acuză autorităţile comuniste că ar fi ucis cel puţin 80 de protestatari, o bună parte dintre aceştia în apropierea unei închisori din Lhasa, capitala Tibetului.

Dalai Lama a cerut comunităţii internaţionale să boicoteze Jocurile Olimpice de la Beijing, datorită crimelor recente ale regimului comunist, care a ucis cel puţin opt persoane în Lhasa, capitala regiunii Tibet, conform cifrelor furzniate de agenţiile intrnaţionale de ştiri.

Discursul liderului religios budist a avut loc la doar câteva ore după ce autorităţile comuniste au anunţat declanşarea "războiului popular împotriva insurgenţilor din Tibet". Totuşi, în ciuda cifrelor oficiale, guvernul chinez din exil susţine că, în ultimele zile, forţele de securitate comuniste au ucis cel puţin 80 de persoane.

"Intenţionat sau nu, în Tibet se desfăşoară un genocid cultural. Putem vorbi despre discriminare. Tibetanii, pe propriul lor pământ, sunt trataţi ca nişte cetăţeni de mâna a două", a anunţat liderul spiritual budist. Protestele din vestul regiunii Himalaya au debutat săptămâna trecută sub forma comemorării revoltei din 1959.

Dalai Lama s-a alăturat ieri cererii formulate de mai multă vreme de tibetanii din exil, şi a cerut şi el boicotarea JO de la Beijing. Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, francezul Jacques Rogge, a declarat că nu susţine ideea boicotării JO, deoarece acest lucru ar penaliza "sportivii care nu au nicio vină".

Cu toate acestea, unii sportivi celebri se gândesc să boicoteze JO. "Multe vedete ale sportului au reţineri în privinţa Jocurilor Olimpice. Unii se gândesc chiar să renunţe la participare", a declarat Thomas Bach, preşedintele Comitetului Olimpic german.

Precedentele Moscova şi Los Angeles

În timpul Războiului Rece au existat două olimpiade boicotate. Astfel, Statele Unite alături de alte 65 de ţări, printre care Albania, China, Israel şi Japonia au boicotat Olimpiada de de la Moscova, din 1980, ca răspuns la invazia Afganistanului. Patru ani mai târziu, URSS şi majoritatea statelor comuniste, mai puţin România, China şi Iugoslavia, au boicotat JO de la Los Angeles.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite