Dalai Lama şi Gordon Brown au ocolit Downing Street

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gordon Brown a fost aspru criticat de opoziţie şi de militanţii pentru eliberarea Tibetului că a rupt tradiţia predecesorilor săi deoarece nu l-a primit pe Dalai Lama la reşedinţa

Gordon Brown a fost aspru criticat de opoziţie şi de militanţii pentru eliberarea Tibetului că a rupt tradiţia predecesorilor săi deoarece nu l-a primit pe Dalai Lama la reşedinţa primului-ministru de la Downing Street.

Premierul britanic încearcă să menţină un echilibru delicat între revendicările tibetanilor şi dezvoltarea relaţiilor comerciale cu China.

Brown s-a întâlnit ieri cu liderul spiritual al budiştilor şi al guvernului în exil din Tibet la Palatul Lambeth, reşedinţa arhiepiscopului de Canterbury, într-un gest menit să asigure Beijingul că Dalai Lama va fi tratat în calitate de lider spiritual şi nu politic.

Dalai Lama, care se descrie ca "un simplu călugăr budist", a avertizat că "suprimarea nemiloasă" a Tibetului de către China nu va face decât să înteţească aspiraţiile de independenţă. A ţinut să sublinieze însă că "nu căută independenţa sau secesiunea" şi că speră că va purta convorbiri cu guvernul chinez.

Manifestaţii şi contramanifestaţii

Cu o zi înainte de întâlnirea cu premierul Brown, peste 1.000 de protestatari, atât chinezi, cât şi tibetani aparţinând unei secte interzise de guvernul din exil au demonstrat cu pancarte înscrise cu cuvintele "Dalai Lama nu e nici Dumnezeu şi nici regele Tibetului".

Mai mulţi purtători de cuvânt au explicat că întrevederea cu Brown demonstrează caracterul politic al vizitei. Liderul spiritual tibetan acceptă că Occidentul are nevoie de legături economice cu China.

"Ambiţia Chinei este să devină o supraputere şi merită acest lucru deoarece este o naţiune veche şi are cea mai mare populaţie. Dar, a adăugat el, pentru a deveni o supraputere respectată are nevoie şi de autoritate morală şi deocamdată aceasta îi lipseşte."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite