FOTO VIDEO DSK încaieră presa franceză şi cea anglo-saxonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul sexual pune faţă în faţă două mentalităţi diferite privind viaţa privată a politicienilor. Avocaţii directorului Fondului Monetar Internaţional susţin că între Dominique Strauss-Kahn şi cameristă a existat un contact consimţit.

După ce judecătoarea Melissa Jackson i-a refuzat eliberarea pe cauţiune, Dominique Strauss-Kahn a fost dus la închisoarea Rikers Island din New York, unde va sta într-o celulă individuală cel puţin până la 20 mai, când va avea loc următoarea audiere. Închisoarea se află pe o insulă din East River, la nord de cartierul Queens. Francezul a fost plasat în West Facility, aripa în care stau prizonierii care suferă de boli transmisibile. Decizia a fost luată de teama ca unul dintre deţinuţi să nu-l agreseze pe şeful FMI „ca urmare a celebrităţii sale", a explicat un angajat al închisorii sub acoperirea anonimatului.

În timp ce Strauss-Kahn va experimenta detenţia într-o închisoare americană, acuzarea şi apărarea adună probe şi îşi pregătesc pledoariile. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, pe cearşafurile din camera în care a stat Dominique Strauss-Kahn au fost găsite urme de sânge, care ar putea susţine acuzaţia de agresiune sexuală asupra cameristei. Totodată, anchetatorii au găsit şi alte probe în cameră, acestea urmând a fi supuse unor analize medico-legale. Camerele de supraveghere o arată pe cameristă, care ar fi de origine musulmană, ieşind speriată din încăpere.

Francezii, iritaţi de justiţia americană

Potrivit presei americane, avocaţii vor susţine că a fost vorba de un contact consimţit, iar experţii se aşteaptă ca trecutul femeii să fie răscolit pentru a-i distruge credibilitatea. Socialiştii francezi au criticat virulent sistemul judiciar din SUA care permite „linşarea mediatică" a celui acuzat prin difuzarea de imagini degradante. Fostul ministru al Culturii Jack Lang a declarat că sistemul american este „inuman şi-l striveşte pe cel care-i cade în mâini". Cazul „a învrăjbit" presa franceză şi cea anglo-saxonă. Ziarele britanice au atacat „legea tăcerii" aplicată de publicaţiile din Hexagon atunci când vine vorba de aventurile politicienilor.

„The Guardian" acuză „complicitatea tăcută" a ziarelor franceze care ştiau despre slăbiciunea lui Strauss-Kahn - „socialistul-şampanie". „Times" evocă o lungă tradiţie franceză: „liberté, égalité, infidélité". „The New York Times" aminteşte că, în timpul scandalului Lewinsky ,unii politicieni francezi l-au admirat pe Bill Clinton. Jurnaliştii francezi remarcă severitatea cu care este tratat cazul Strauss-Kahn în presa anglo-saxonă. „Le Monde" notează că publicarea detaliilor din viaţa privată în presa americană nu are legătură cu moralitatea, ci ţine de credinţa mass-mediei din SUA că adevărul, inclusiv sexual, trebuie publicat cu orice preţ. Chestionaţi de „The New York Times", mai mulţi analişti francezi au declarat că nu doresc o schimbare a regulilor jurnalismului din ţara lor, întrucât nu sunt interesaţi de amantele politicienilor.

Se caută înlocuitor

Zvonurile privind înlocuitorul lui Strauss-Kahn au fost deja lansate. Europa vrea să păstreze conducerea FMI, variantele putând fi Gordon Brown, Axel Weber, Christine Lagarde sau Peer Steinbrück. În cărţi este şi turcul Kemal Dervis.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite