DSK: alt judecător îl va scoate de după gratii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii francezului Dominique Strauss-Kahn au depus ieri o nouă cerere de eliberare, însoţită de o serie de garanţii că nu va fugi din ţară. DSK este dispus să plătească un milion de dolari pentru a fi judecat în libertate. Între timp, şi-a dat demisia formal din fruntea FMI.

Dominique Strauss-Kahn este dispus ca, pe lângă o cauţiune de un milion de dolari, să ofere şi alte garanţii că nu va părăsi teritoriul Statelor Unite: purtarea unei brăţări de identificare la mână, păstrarea paşaportului de către poliţie şi consemnarea într-un apartament din Manhattan. Speranţele erau mari, mai ales că audierea de ieri era condusă de un alt judecător, Michaël Obus (cea care a hotărât la prima audiere că rămâne după gratii, pentru a nu fugi din ţară, a fost judecătoarea Melissa Jackson).

Din celula de lux de la închisoarea Rikers Island, Strauss-Kahn şi-a anunţat mult aşteptata demisie din postul de director al FMI. „Cu o infinită tristeţe mă simt obligat să prezint Consiliului Executiv demisia mea. Mă gândesc în această perioadă în primul rând la soţia mea, pe care o iubesc mai mult decât orice, la copiii mei, la familia mea, la prietenii mei", a declarat Dominique Strauss-Kahn. El a mai respins încă o dată, „cu toată fermitatea", acuzaţiile care i se aduc.

Cărţile din mânecă

Avocaţii săi au mai multe cărţi în mânecă pentru a-l exonera de acuzaţii. Experţii subliniază că, în general, cazurile de agresiune sexuală sunt foarte dificil de dovedit, întrucât nu prea există martori. Totul depinde de dovezile procurorilor. Dacă acestea sunt solide, avocaţii vor merge pe varianta unei relaţii consimţite. Între timp, poliţia descoperă noi probe. În timpul reconstituirii faptelor, poliţiştii au descoperit fluide corporale în cameră. Un angajat al hotelului Sofitel din Manhattan a declarat că presupusa victimă a găsit uşa de la cameră întredeschisă. Camerista a împins uşa şi a găsit în cameră un angajat care debarasa după micul dejun. Acesta i-ar fi spus că poate face curat.

Femeia a revenit în cameră cu căruciorul utilitar, iar celălalt angajat a plecat. O nouă variantă a apărut şi în cazul reţinerii. Doi anchetatori în civil au urcat la bordul Air France şi l-au rugat pe Strauss-Kahn să coboare pentru a-i comunica ceva. Abia după ce a coborât, fără să bănuiască nimic, francezul a fost reţinut de poliţia newyorkeză. Înainte de a fi arestat, şeful FMI flirta cu însoţitoarele de bord.

Anchetatorii se întreabă de ce angajaţii hotelului au aşteptat o oră înainte de a suna la poliţie după plecarea în grabă a directorului FMI. Imaginile captate de sistemele video cu circuit închis şi declaraţiile martorilor arată că Dominique Strauss-Kahn a plecat de la hotel sâmbătă, la ora 12.30, iar camerista a raportat aproape imediat presupusa agresiune unor colegi. Numai că primul apel de urgenţă la poliţie a fost dat la ora 13.32. Potrivit unor surse, ar fi posibil ca apelul telefonic să fi fost dat atât de târziu întrucât  presupusa victimă era tulburată şi uşor incoerentă, iar plângerile sale erau foarte surprinzătoare, dată fiind celebritatea presupusului agresor.

Prostituate de lux

Kristin Davis (35 de ani), o matroană celebră din New York, susţine că în 2006 i-a furnizat două prostituate de lux lui Dominique Strauss-Kahn. În ianuarie, şeful FMI a cerut o americancă şi a plătit 2.400 de dolari pentru două ore. Fata s-a plâns de faptul că Strauss-Kahn e agresiv şi nu a dorit să mai aibă de-a face cu el. În septembrie, francezul a apelat din nou la agenţia condusă de Davis, care i-a trimis o braziliancă. Şi aceasta a fost nemulţumită de comportamentul lui. Kristin Davis a fost condamnată pentru prostituţie în 2008. Democratul Eliot Spitzer a fost nevoit să demisioneze din postul de guvernator al statului New York după ce presa a dezvăluit că a apelat la prostituatele matroanei din Manhattan.

Complot ruso-francez?

Potrivit „Le Nouvel Observateur", deputatul socialist Claude Bartolone susţine că, la 29 aprilie, Dominique Strauss-Kahn i-a spus că există un complot ruso-francez împotriva lui. „Ştiu că ruşii, şi în special Vladimir Putin, sunt alianţii Franţei în încercarea de a mă debarca din fruntea FMI înainte de a-mi anunţa candidatura la preşedinţia Franţei", ­i-ar fi spus Strauss-Kahn, care se temea că îi este ascultat telefonul. Potrivit unui sondaj, 57% din francezi consideră că Strauss-Kahn este victima unui complot.

Intervenţia lui Sarkozy

Numărul doi din Partidul Socialist, Harlem Désir, i-a cerut preşedintele Nicolas Sarkozy să intervină - aşa cum ar face-o în cazul oricărui francez - pentru ca Strauss-Kahn să se poată apăra „de o manieră decentă". El a mai cerut tuturor politicienilor să nu încerce să profite de „această dramă care este o afacere privată".

În câteva sondaje din ultimele luni preşedintele Nicolas Sarkozy era plasat pe locul al treilea în preferinţele electoratului, în timp ce în altele era pe poziţia a doua, mult în spatele lui Strauss-Kahn. Potrivit unui sondaj publicat ieri, preşedintele va accede în turul doi al alegerilor prezidenţiale, indiferent de candidatul socialiştilor. Sarkozy ar obţine cel mai mic scor dacă ar candida împotriva fostului lider al socialiştilor, François Hollande, şi cel mai bun scor în faţa actualului preşedinte al Partidului Socialist, Martine Aubry.

Europenii ţin cu dinţii de şefia FMI

Mai mulţi lideri din UE au declarat ieri că succesorul lui Dominique-Strauss Kahn trebuie să fie un european. Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei - ea însăşi aflată pe listă -, a declarat că europenii trebuie să vină cu o singură candidatură, pe care să o susţină ferm. Comunitatea Statelor Independente a anunţat că va susţine candidatura preşedintelui Băncii Naţionale din Kazahstan. La casa de pariuri britanică William Hill, favorit este turcul Kemal Dervis, urmat de indianul Montek Singh Ahluwalia şi de Axel Weber, fost preşedinte al Bundesbank.

image

"La mai mult de 1.000 de dolari pe oră ne aşteptăm de la clienţii noştri să se poarte ca nişte gentlemeni, nu ca nişte animale.''
Kristin Davis fostă matroană

Demisii în Turcia

În plină campanie, patru politicieni ultranaţionalişti din Turcia au demisionat după ce pe internet au început să circule filmuleţe în care apar în pat alături de prostituate. O filială a Munich Re a recunoscut că agenţilor săi comerciali le-au fost „oferite" vreo 20 de prostituate în cadrul unei „săptămâni de motivare", în Ungaria, în 2007.

Turcul Kemal Dervis, şanse mari la şefia FMI

Plasarea lui Kemal Dervis (62 de ani) printre favoriţii la şefia FMI nu este întâmplătoare. Economistul şi politicianul turc are un CV impresionant şi o puternică susţinere la Washington, dar şi în câteva cancelarii occidentale, notează „The Economist". Cariera lui internaţională a debutat în 1978 când s-a angajat la Banca Mondială, unde a fost vicepreşedinte pentru Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. După conflictul ce a dus la destrămarea Iugoslaviei, s-a ocupat de programul de redresare economică a Bosniei.

Dervis este considerat artizanul revenirii economice a Turciei



În 2001, s-a întors în Turcia pentru a prelua funcţia de Ministru al Economiei într-un moment de criză financiară. Lui i se datorează ieşirea din această criză. Tot el este responsabil de faptul că sistemul bancar a trecut cu brio peste o altă criză, cea izbucnită în 2008. A făcut parte şi din Comisia privind măsurarea performanţelor economice şi a progresului social, prezidată de laureatului Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz şi înfiinţată la iniţiativa preşedintelui Nicolas Sarkozy.

În prezent, este vicepreşedinte al Institutului Brookings din Washington. Kemal Dervis ar putea avea un dezavantaj ţinând cont de relaţiile Greciei cu FMI, dar şi de vechea rivalitate turco-greacă. Pe de altă parte, depinde cum îl vor privi europenii: îl vor considera de-al lor sau nu, dat fiind că Turcia este ţinută de ani buni la uşa Uniunii Europene. Poate va conta originea germano-olandeză a mamei sale.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite