Cutty Sark, celebra navă-muzeu, distrusă de flăcări
0Cliperul, una din principalele atracţii turistice ale Londrei, ar putea fi victima unui incendiu criminal Panică în capitala britanică! Un puternic incendiu s-a declanşat la bordul
Cliperul, una din principalele atracţii turistice ale Londrei, ar putea fi victima unui incendiu criminal
Panică în capitala britanică! Un puternic incendiu s-a declanşat la bordul velierului istoric Cutty Sark, un cliper din secolul XIX ce se afla expus pe uscat, la Greenwich (în sud-estul capitalei britanice). Pompierii s-au luptat cu focul şi au reuşit să-l stingă, dar pagubele sunt importante.
Un incendiu de proporţii a izbucnit la bordul vasului-muzeu Cutty Sark, care se afla expus, din anul 1954, ca atracţie turistică, într-o suburbie a Londrei. Au fost trimise imediat la faţa locului opt maşini cu circa 40 de pompieri. Vasul era în curs de restaurare şi urma să fie redeschis pentru public peste doi ani.
Autorităţile se temeau că buteliile cu gaz folosite pentru lucrări ar fi putut exploda. Poliţia a stabilit un perimetru de securitate şi locuitorii din zonă au fost evacuaţi. Circulaţia pe un tronson de metrou şi pe o serie de linii de cale ferată din apropiere a fost suspendată. O mare parte din navă a fost avariată, puntea superioară fiind aproape în întregime mistuită de flăcări. Din fericire, catargul şi toate aparaturile nu se aflau la bord. Pompierii estimează că lucrurile ar fi putut fi mult mai grave. S-a reuşit salva-rea părţii inferioare. Potrivit Scotland Yard, incendiul ar putea avea origine suspectă. Anchetatorii studiază imaginile surprinse de camerele de supraveghere în care se văd persoane în apropierea navei înainte de declanşarea incendiului.
Ultima călătorie, în 1938
Cutty Sark este ultimul cliper (navă rapidă cu vele, pentru curse lungi) folosit pentru comerţul cu ceai între Marea Britanie şi China. Construit în 1869, la Dumbarton (Scoţia), vasul a servit şi pentru comerţul cu lână între Marea Britanie şi Noua Zeelandă. Prima călătorie a efectuat-o în februarie 1870, iar ultima în 1938. Ca muzeu, atrăgea 15 milioane de vizitatori pe an.