Cutremurul din Japonia a dezechilibrat planeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul devastator de săptămâna trecută şi tsunamiul din Japonia au mutat insula mai aproape de Statele Unite şi au schimbat axa planetei.

Cutremurul a determinat ruperea scoarţei terestre pe o suprafaţă de 400 de kilometri lungime şi 160 de kilometri lăţime, potrivit Yahoo News.

Zonele de lângă epicentrul cutremurului s-au apropiat cu 4 metri de Statele Unite, a declarat Shengzao Chen, geofizician la USGS.

Cel de-al cincilea cutremur ca intensitate din lume, de 8,8 magnitudine, s-a produs în momentul în care placa tectonică a Pacificului a alunecat sub placa tectonică a Americii de Nord, fapt ce a apropiat Japonia de SUA cu 4 metri.

Seismul, de asemenea, a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu 10 centimentri, a scurtat ziua cu 1,6 microsecunde şi a scufundat Japonia cu aproximativ doi metri.

Cum a scurtat cutremurul ziua? Masa pământului s-a deplasat spre centru, stimulând planeta să se învârtă un pic mai repede. Şi cutremurul de anul trecut, din Chile, de 8,8 magnitudine, a scurtat ziua, dar cu o fracţiune de secundă mai puţin.

După cutremurul din 1995, Japonia a aşezat senzori performanţi în toată ţara, pentru a observa şi cele mai mici mişcări, de aceea oamenii de ştiinţă pot calcula cu exactitate orice clătinare a pământului.

"Acesta este cutremurul care a bătut multe recorduri.", a spus Lucy Jones, cercetatorul şef al proiectului Pericole Multiple al unui studiu geologic din SUA.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite