Cutremur în Chile în timpul jurământului preşedintelui - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie despre cutremurul din Chile din timpul jurământului preşedintelui, protestele "tricourilor roşii" din Thailanda sau vizita de lucru a lui Putin în India. Printre alte subiecte, Turcia îşi cheamă trimisul în Suedia în urma votului în chestiunea Armeniei, iar preşedintele ucrainean formează o coaliţie în Parlament.

Cutremur în Chile în timpul jurământului preşedintelui. În timp ce demnitarii chilieni s-au adunat pentru învestirea în fucţia de preşedinte a lui Sebastian Pinera au avut parte de mai multe cutremure. Preşedintele în vârstă de 60 de ani şi miniştrii săi au depus jurământ rapid, ca apoi, cei 2.000 de oficiali prezenţi să se poată îndrepta către ieşire. Evacuarea s-a produs pentru că exista posibilitatea unui tsunami, scrie AP. Pinera a câştigat alegerile promiţând îmbunătăţirea economiei, însă acum este "preşedintele reconstruirii", după cum singur a declarat.

Proteste ale "tricourilor roşii" în Thailanda. Thailanda a mobilizat aproximativ 40.000 de persoane pentru securitate din cauza protestelor "tricourilor roşii", din partea opoziţiei. Demonstranţii intenţionează să se întâlnească mai întâi în ţară înainte de a ajunge în capitala ţării, Bankok, scrie BBC. Aceştia sunt, în mare parte susţinători ai fostului primului ministru Thaksin Shinawatra, care a fost exilat în urma unui puci militar în 2006. Protestatarii intenţionează să stea în stradă până în momentul în care actualul premier, Abhisit Vejjajiva, organizează noi alegeri.

Putin şi-a început vizita de lucru în India. Prmiul ministru rus, Vladimir Putin, şi-a început vizita de lucru în India joi, notează agenţia de presă rusă RIA Novosti. În timpul vizitei se aşteaptă semnarea a 15 documnete, în valoare de 10 miliarde de dolari. Printre aceste ar trebui să se afle şi un acord de cooperare nucleară pentru construirea unor noi centrale la centrala Kudankulam din sudul Indiei. Putin şi omologul său indian, Manmohan Singh, vor semna o serie de contracte militare. India are o lungă istorie în ceea ce priveşte legăturile cu Rusia, pe tema apărării.

Turcia îşi cheamă trimisul în Suedia în urma votului în chestiunea Armeniei. Turcia a decis să cheme acasă ambasadorul său aflat în Suedia şi a anulat un summit care trebuia să se desfăşoare între cele două ţări după ce Parlamentul suedez a votat pentru folosirea cuvântului "genocid" în legătură cu omorârea armenilor de către Imperiul Otoman în 1915. Această decizie vine la o săptămână după ce Ankara şi-a chemat acasă ambasadorul din Statele Unite ale Americii pentru că a fost aprobată de către comitetul congresional o rezoluţie asemănătoare, scrie Reuters.

Preşedintele ucrainean formează o coaliţie în Parlament. Noul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici formează o coaliţie în Parlament, lucru care îi va permite să-şi consolideze controlul asupra Guvernului şi să evite noi alegeri, care ar putea genera instabilitate politică, potrivit The New York Times. Ianukovici care a câştigat cu greu alegerile prezidenţiale de luna trecută în faţa Iuliei Timoşenko, a câştigat sprijinul câtorva membri ai partidelor politice, adică 235 din 450 de voturi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite