Cutremur cu magnitudinea de 5,5 resimţit în Israel şi Teritoriile Palestiniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un seism moderat s-a înregistrat vineri seara în Israel şi în Teritoriile Palestiniene, fără să producă victime sau pagube majore, a anunţat presa locală, relatează AFP.

Cutremurul, cu o durată scurtă, a fost resimţit la Ierusalim, Ramallah şi Jenin (nordul Cisiordaniei) către ora locală 21.50 (21.50, ora României), potrivit unor corespondenţi AFP. Seismul a atins şi oraşul Tel Aviv, dar şi alte oraşe israeliene.

Mişcarea seismică a atins magnitudinea de 5,5, a anunţat Institutul american de geofizică USGS. Epicentrul cutremurului a fost localizat în Mediterana, la 76 de kilometri sud-est de Insula Cipru, a precizat USGS. Hipocentrul seismului s-a situat sub nivelul mării. Mişcarea seismică a fost resimţită, de asemenea, în staţiunea balneară Paphos, pe coasta de vest a Ciprului, potrivit unui post local de radio.

Ultimul cutremur important care a atins Israelul şi Teritoriile Palestiniene a fost înregistrat în august 2011 şi a avut magnitudinea 4,2, notează Mediafax.

Mişcări telurice sunt frecvent semnalate în Israel, deoarece Valea Iordanului, Marea Moartă, iar mai la sud deşertul israelian Arava şi Marea Roşie se află pe falia siriano-africană.

La 11 iulie 1927, aproximativ 300 de persoane au murit în timpul unui cutremur cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter, al cărui epicentru s-a aflat în Marea Mediterană, care a afectat Ierusalimul şi Ierihonul.

În 1873, oraşul Safed din Galileea (nord) a fost distrus de un cutremur cu magnitudinea 7 pe scara Richter, al cărui centru a fost în Valea Huda. Aproximativ 4.000 de locuitori au fost ucişi.

Ultimul tsunami semnalat în regiune a inundat portul Saint-Jean d'Acre, în prezent în nordul Israelului, la 1300.

Istoricul evreu Titus Flavius Josephus povesteşte că, în anul 31 î. Hr., o mişcare telurică în regiunea Mării Moarte a provocat moartea a 30.000 de persoane. Cutremure sunt evocate, de asemenea, în mai multe rânduri, în Biblie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite