Cutremur devastator în Peru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni au murit şi peste o mie se zbat între viaţă şi moarte Un puternic seism, cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, s-a produs miercuri seară în Peru. Regiunile cele

Sute de oameni au murit şi peste o mie se zbat între viaţă şi moarte

Un puternic seism, cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, s-a produs miercuri seară în Peru. Regiunile cele mai afectate sunt capitala ţării, Lima, şi coasta sudică.

Autorităţile anunţau ieri-dimineaţă 337 de morţi şi peste 1.300 de răniţi. Walter Tapia, şeful operaţiunilor de urgenţă din cadrul apărării civile peruviene, a declarat că victimele provin din regiunile Ica (sud) şi Lima (centru).

El a adăugat că aproape 350 de locuinţe au fost distruse în regiunile afectate. Carlos Cordova, comandantul-şef al pompierilor, a indicat că numeroase victime au fost descoperite sub ruinele caselor prăbuşite.

Cele mai afectate localităţi sunt Chincha şi Ica, unde s-a resimţit intensitatea seismică maximă.

Bilanţul anunţat de autorităţile peruviene este încă provizoriu, numărul deceselor putând să crească deoarece mulţi dintre răniţi se află în stare gravă. Potrivit Institutului Seismologic peruvian, cutremurul s-a produs la ora locală 18:41, a durat două minute şi a avut epicentrul la 169 de kilometri sud-vest de Lima, la o adâncime de 47 de kilometri.

Mişcarea telurică a fost urmată de aproximativ unsprezece alte replici, unele atingând magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter. Chiar şi după ce situaţia s-a mai liniştit, supravieţuitorii, îngroziţi, au preferat să rămână pe străzi, de teama replicilor. Comunicaţiile telefonice au fost întrerupte, seismul provocând şi sistări ale alimentării cu apă şi electricitate.

Panică în ţările vecine

Imediat după cutremur, a fost transmis un avertisment de tsunami pentru mai multe state din regiune - Ecuador, Chile, Columbia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Salvador, Mexic, Honduras şi chiar şi pentru arhipelagul Hawai. Alerta a produs panică printre locuitorii zonelor de coastă. Guvernul columbian a luat chiar decizia evacuării parţiale a unui port. La aproape două ore de la lansarea avertismentului, Centrul de avertizare din Hawai a anunţat că acesta a fost retras.

Reacţii oficiale

Autorităţile peruviene au făcut apel la calm. Ministrul sănătăţii, Carlos Vallejo, a decretat stare de urgenţă. Vorbind la televiziunea naţională, preşedintele ţării, Alan Garcia, a spus că unele zone ale ţării au fost grav lovite, dar că nu s-a produs totuşi o catastrofă. "Din fericire, numărul morţilor nu este foarte ridicat pentru un cutremur atât de puternic", a mai spus şeful statului.

El a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a subliniat că ţara, care a avut de suferit în trecut de pe urma unor cutremure devastatoare, a trecut pe lângă un dezastru major. "Regretăm profund între altele prăbuşirea marii Biserici a Domnului, atât de respectată de peruvieni. Am declarat stare de urgenţă în regiunea Ica", a mai spus preşedintele Garcia.

Televiziunea locală a transmis că mulţi oameni se aflau la liturghia de seară în momentul în care seismul a provocat prăbuşirea bisericii. Guvernul spaniol a transmis condoleanţe şi a promis că va trimite echipe care să participe la operaţiunile umanitare din Peru.

O ţară cu un trecut seismic "agitat"

În 1970, în Peru a avut loc unul dintre cele mai dezastruoase cutremure din lume. 70.000 de oameni au murit după ce un seism cu magnitudinea de 7,7 grade pe scarea Richter a provocat o serie de avalanşe de gheaţă şi noroi, care au acoperit un oraş întreg. Peru, ca şi cea mai mare parte a coastei pacifice a Americii de Sud, se află pe două plăci tectonice, placa tectonică Sud-Americană şi placa Nazca.

Alte cutremure devastatoare

Omenirea a fost confruntată, de-a lungul timpului, cu mai multe cutremure de proporţii. Printre cele mai recente - cutremurul de 7,6 grade care a zguduit Pakistanul şi India în octombrie 2005, şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproape 75 de mii de oameni, cutremurul din sud-estul Iranului din 2003, în urma căruia au murit cel puţin 15 mii de oameni, sau cel de la Izmit, din Turcia, de acum exact opt ani, care a avut o magnitudine de 7,4 grade şi în urma căruia au pierit cel puţin o mie de oameni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite