Curtea Penală Internaţională cere arestarea lui Muammar Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Penală Internaţională (CPI) a cerut un mandat de arestare pe numele liderului libian Muammar Gaddafi pentru crime împotriva umanităţii.

Potrivit procurorului CPI, Luis Moreno-Ocampo, Gaddafi, fiul său Saif al-Islam şi şeful serviciilor de informaţii Abdullah al-Sanusi au cea mai mare responsabilitate pentru "atacurile ample şi sistematice" asupra civililor.

În replică, Guvernul libian a anunţat că va ignora anunţul. Viceministrul de externe Khalid Kaim a afirmat că instanţa este "copilul UE creat pentru politicienii şi liderii africani", iar practicile sale sunt "îndoielnice", anunţă NewsIn.

Moreno-Ocampo a anunţat, anterior, că revizuieşte peste 1.200 de documente şi 50 de mărturii ale unor persoane apropiate regimului şi ale unor martori oculari şi că intenţionează că ceară un mandat de arestare vizându-i pe Gaddafi, Saif al-Islam şi al-Sanusi, pentru fapte de după izbucnirea protestelor, în 15 februarie.

Dovezile arată că forţele de securitate libiene au desfăşurat atacuri ample şi sistematice împotriva populaţiei civile şi permit identificarea celor care au cea mai mare responsabilitate pentru astfel de infracţiuni, se arată într-un comunicat al procurorului.

Există informaţii relevante privind presupuse crime de război. Biroul va evalua aceste infracţiuni după aceleaşi standarde, în special acuzaţiile de violuri şi atacuri vizând persoane din Africa Subsahariană, percepută în mod greşit ca fiind mercenari, a mai precizat el.

Rezultatele unei anchete lansate de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului ar urma să fie prezentate în 7 iunie la Consiliul de Securitate al ONU.

În februarie, între 500 şi 700 de persoane ar fi fost ucise în Libia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite