Curentul Georgiei, la mâna ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare baraj hidroelectric de pe teritoriul georgian se află sub supravegherea trupelor Moscovei Deşi Rusia a promis că-şi va retrage armata din Georgia până pe 10 octombrie, situaţia

Cel mai mare baraj hidroelectric de pe teritoriul georgian se află sub supravegherea trupelor Moscovei

Deşi Rusia a promis că-şi va retrage armata din Georgia până pe 10 octombrie, situaţia din teren arată că Moscova renunţă cu greu la zone strategice.

În satul Chale, din vestul Georgiei, unde trupele ruse s-au instalat la numai câteva zile după declanşarea conflictului, temerile iau amploare de la o zi la alta.

Ruşii sunt la un pas de barajul hidroelectric din Inguri, care asigură alimentarea cu energie electrică a celei mai mari părţi din teritoriul Georgiei.

"Situaţia este tensionată. Soldaţii ne-au promis că nu au de gând să întrerupă curentul, dar pot face acest lucru oricând", le-a mărturisit jurnaliştilor de la AFP Johny Chania, directorul centralei.

Cu o înălţime de 271,5 metri, impresionantul baraj din beton este unul dintre cele mai mari din Europa. De o importanţă vitală pentru Georgia, centrala asigură şi 40% din curentul necesar Abhaziei, regiunea separatistă care şi-a declarat recent independenţa.

O centrală strategică în regiune

Principalul generator şi administraţia centralei hidroelectrice se află pe partea abhază, la capătul unui tunel de 15 kilometri săpat în munţi, în apropiere de râul Inguri, care separă regiunea prorusă de restul Georgiei.
"Teritoriul pe care se află centrala este sub controlul ruşilor, iar sistemul energetic al Georgiei nu poate funcţiona fără aceasta", spune viceministrul georgian al Economiei, Vato Lejava.

Mii de soldaţi se află în continuare atât în Abhazia, cât şi în Osetia de Sud, cele două regiuni separatiste a căror independenţă a fost recunoscută la sfârşitul lunii trecute de Moscova.

Iar Rusia şi-a consolidat influenţa în regiune, semnând acorduri care îi vor permite să-şi integreze reţelele energetice ale celor două regiuni şi să instaleze acolo baze militare.

Planuri şi strategii ascunse

În acest context, populaţia din Chale este din ce în ce mai înspăimântată. Copiilor le este teamă să se joace pe stradă, spun localnicii. Iar ruşii nu dau semne că se vor retrage de aici. "Să plecăm? Aşteptăm întăriri", afirmă un soldat rus. Tornike Kilanava, "şef al guvernului în exil din Gali", le explică jurnaliştilor AFP ce planuri are Moscova.

"Ruşii vor să-şi mute frontierele de la Soci la râul Inguri. Regiunea este strategică pentru ei, deoarece le oferă acces înspre Marea Neagră, dar şi posibilitatea de a controla nordul şi sudul Caucazului", adaugă el pe un ton misterios.

Rusia, la analiza SUA şi NATO

La mai bine de o lună de la declanşarea conflictului din Georgia, Washingtonul se arată decis să pedepsească Rusia. Secretarul de stat Condoleezza Rice a ţinut ieri un discurs consacrat relaţiilor ruso-americane, iar oficiali de la Washington au sugerat că vor veni şi măsurile de retorsiune la adresa Rusiei.

Criza din Georgia se află şi în atenţia miniştrilor apărării din NATO, care s-au reunit de ieri la Londra. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a cerut Alianţei să evite orice provocare faţă de Rusia drept răspuns la criza georgiană. "Există o anumită nelinişte, dar aceasta se datorează presiunilor şi intimidărilor, nu unei posibile acţiuni militare", a spus Gates.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite