Cum negociază liderii moldoveni soarta ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţiile partidelor conduse de Marian Lupu (PD) şi Vlad Filat (PLDM) s-au întâlnit ieri, pentru prima dată oficial după alegeri, pentru a încerca să formeze o alianţă. Tratativele au avut loc la un restaurant de lux din Chişinău. Negocierile vor continua zilele viitoare cu Ghimpu (PL) şi Voronin (PCRM). Liberal-democraţii vor ca viitorul premier să fie din mediul de afaceri.

La patru zile de la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, desfăşurate duminica trecută, partidele care au acces în Legislativ au demarat tratativele pentru crearea unei coaliţii de guvernământ.

Citiţi şi:

Comuniştii acuză basarabenii din România de fraudare
Wilfried Martens: Moldova vrea să lase în urmă trecutul comunist și să se orienteze spre un viitor European

Premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, şi milionarul Vlad Plahotniuc, finanţatorul Partidului Democrat, ambii aspiranţi la funcţia de premier, s-au întâlnit într-un restaurant select din centrul Chişinăului, departe de ochii presei, pentru a decide viitoarea configuraţie a puterii de la Chişinău. După discuţii, aceştia au declarat că nu au avut deocamdată întâlniri cu reprentanţii Partidului Comunist, formaţiune care a luat cele mai multe voturi la alegerile de duminică.

„Nu a fost un prânz, am băut un ceai. Nu am discutat oferte", a declarat Vlad Filat. Preşedintele PLDM a mai afirmat că urmează să se întâlnească şicu colegii din Partidul Liberal,  condus de actualul şef de stat, Mihai Ghimpu. „Abia după aceea vom avea şi o întâlnire cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor. La finalul acestor discuţii cu toate partidele, urmează să înceapă negocierile", a mai precizat Filat.

„Vechii prieteni s-au întâlnit la un lunch"

„Vechii prieteni s-au întâlnit la un lunch. E prematur să comentez această întâlnire", a declarat pentru „Adevărul" Ion Sturza, ex-prim-ministru al Republicii Moldova. Într-un interviu acordat pentru „Radio Europa Liberă", Sturza a comentat în termeni duri ultimele evoluţiii din cadrul Partidului Democrat, al cărui fondator este.

Referindu-se la cooptarea în rândurile Partidului Democrat a fostului comunist Marian Lupu, în prezent liderul formaţiunii politice, precum şi a controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, Sturza a declarat: „în fruntea partidului se află un grup de oportunişti condus de Plahotniuc, care urmăreşte interese economice aspirând la funcţia de prim-ministru. Diluarea din interiorul PD creează o situaţie destul de complicată pentru orice formulă de alianţă pe care am fi dorit-o ", a avertizat Sturza.

Vlad Plahotniuc a declarat pentru „Adevărul" că la întâlnirea de ieri din local s-a discutat despre „situaţia postelectorală din Moldova şi despre criza politică care trebuie depăşită". „N-am ajuns să discutăm despre alianţe şi funcţii", a spus milionarul. Plahotniuc nu a vrut să comenteze discuţiile PD cu comuniştii în vederea creării unei alianţe de stânga.

În cursul zilei de ieri urmau să se întrunească cei trei lideri ai actualei Alianţe pentru Integrare Europeană, preşedinţii Partidului Liberal-Democrat, Partidul Democart şi Partidul Liberal. Deocamdată la discuţii nu a fost invitat PL. Surse din conducerea partidului nu au vrut să comenteze întlnirea dintre liderii PD şi PLDM, precizând că aşteaptă oferta lui Filat.

Ghimpu, scos din joc?

După ce PDM a primit cu reticenţă ideea PLDM ca viitorul preşedinte al Republicii Moldova să fie din mediul academic sau un reperezentat al societăţii civile, liberal-democraţii şi-au schimbat oferta, scrie HotNews.md

Agenţia susţine că PLDM vrea ca în cadrul coaliţiei PLDM-PDM-PL. Vlad Filat să fie iniţial preşedinte al Parlamentului, după care să fie ales preşedinte al ţări, postul de şef al legislativului urmând să-i revină lui Marian Lupu. Liberal-democraţii mai vor ca viitorul premier să fie cineva din mediul de afaceri, fără apartenenţă politică. În noua ofertă a lui Vlad Filat pentru o funcţie-cheie în stat, liderul partidului Liberal, Mihai Ghimpu a fost, deocamdată sărit.

După întîlnirea de ieri de la restaurant, Filat a declarat că preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, nu are de ce să se supere că s-au purtat discuţii cu PD. „Procedăm absolut corect. Nu are de ce să se supere cineva. În general, supărarea trebuie să dispară din compartamentul politicienilor. Întrevederi vor mai avea loc, insclusiv cu PD", a spus premierul Filat.

"Diluarea din interiorul PD creează o situaţie destul de complicată pentru orice formulă de alianţă pe care am fi dorit-o. "
Ion Sturza
fost premier al Republicii Moldova

Cum s-a votat în Moldova

După alegerile parlamentare din Republica Moldova de duminică, 28 noiembrie, Partidul Comuniştilor a obţinut 42 de mandate de deputat, PLDM - 32 de mandate, PD - 15 mandate şi PL - 12 mandate. Niciunul dintre partide nu poate vota singur şeful statului.

Actuala Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată încă la putere, mai are nevoie de două mandate pentru a putea alege şi preşedintele ţării. Şi eventuala coaliţie PD-PCRM ar avea nevoie de patru „voturi de aur" pentru a alege şeful statului.

Şpagă comunistă pentru Lupu

Ion Sturza

Facsimilul telegramei Ambasadei SUA de la Chişinău



„Confesiunile" liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, către ambasadorul SUA la Chişinău, Asif J. Chaudhry, dezvăluie culisele negocierilor pentru formarea unui guvern, după ce comuniştii au pierdut puterea. Potrivit WikiLeaks, la 8 septembrie 2009, Lupu s-a întâlnit cu diplomatul american şi i-a povestit cum a fost invitat de Vladimir Voronin la vila prezidenţială de la Condriţa pentru a fi „mituit".

Voronin a încercat să spargă Alianţa pentru Integrare Europeană, propunându-i lui Lupu, plecat din Partidul Comuniştilor în iunie, formarea unei coaliţii între PCRM şi PDM. Voronin vroia pentru el şefia Parlamentului, Lupu ar fi fost preşedintele ţării, iar Zinaida Greceanîi, premier.

Marian Lupu susţine că, în momentul în care a refuzat, Voronin i-a propus cinci milioane de dolari. În urma celui de-al doilea refuz, liderul comuniştilor a mărit miza: 10 milioane de dolari. Preşedintele PDM nici n-a vrut să audă şi a venit cu o contraofertă: i-a propus lui Voronin imunitate pentru el şi pentru familia sa în schimbul celor opt voturi de care avea nevoie pentru a fi ales preşedinte.

Vorbăreţ, Lupu îi povesteşte lui Chaudhry şi despre întâlnirea secretă pe care a avut-o la Frankfurt cu un trimis al lui Dmitri Medvedev, îngrijorat de orientarea pro-românească a lui Mihai Ghimpu. La 12 august, Lupu a plecat în secret la Moscova, prin Budapesta, iar în capitala rusă a fost supus unei testări psihologice într-o cameră de hotel de către doi indivizi a căror identitate a refuzat să i-o dezvăluie diplomatului SUA.

În acea zi, Lupu a fost fotografiat pe un aeroport moscovit, dar a negat că s-ar afla în capitala rusă, spunând presei că este la Budapesta, „într-o vizită privată". După mărturisile lui Lupu, Chaudhry transmitea Washingtonului că e posibil ca Voronin să fi intuit că liderul PDM nu va accepta banii, dar avea nevoie de un pretext pentru a le spune comuniştilor că a făcut tot ce a putut pentru o înţelegere.

Vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr, a declarat că nu comentează „aberaţii", în timp ce deputatul comunist Mark Tkaciuk a spus că tratează „cu ironie şi cu regret" dezvăluirile, scrie „Ştirea Zilei". Într-o telegramă din 16 septembrie, Chaudhry notează însă că a avut o întâlnire şi cu Voronin de la care a avut „o confirmare tăcută" a ofertei. La întrebarea ambasadorului, Voronin „a râs zgomotos, a făcut mai multe grimase şi un gest cu degetele mari ridicate, ceea ce se traduce printr-o confirmare tăcută că «ştie că se ştie»".

Facsimilul telegramei Ambasadei SUA de la Chişinău
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite