VIDEO Cum ar putea extinde SUA programul Visa Waiver

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a anunţat marţi că a dezvoltat un sistem viabil pentru urmărirea persoanelor care au depăşit perioada legală de şedere în Statele Unite.

Acest lucru ar ar putea deschide calea extinderii programului Visa Waiver, scrie „Financial Times". „Congresul a insistat că vizele nu vor fi eliminate pentru nicio altă ţară în lipsa unui sistem adecvat de calculare a depăşirii perioadei de sejur", a declarat Edward Alden de la Consiliul pentru Relaţii Externe.

John Cohen, adjunctul coordonatorului privind combaterea terorismului la DHS, a declarat că departamentul va putea furniza Congresului, ţară cu ţară, datele privind procentul de cetăţeni care au depăşit perioada de şedere.

Administraţia va trebui apoi să convingă Congresul încă îngrijorat în legătură cu securitatea graniţelor că noul sistem DHS poate funcţiona, înainte de luarea unei decizii privind eliminarea vizelor.

Ţări ca Brazilia, Polonia, România, Bulgaria şi Cipru au făcut lobby pentru eliminarea vizelor dar au fost împiedicate de o dezbatere privind modul de verificare a vizitatorilor după atacurile de la 11 septembrie.

Comisia înfiinţată după 11 septembrie a recomandat ca vizitatorii să fie amprentaţi atât la intrarea, cât şi la ieşirea din ţară, ca o metodă de a urmări persoanele care au depăşit perioada legală de şedere în Statele Unite.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite