Cum ajunge laptele românesc „made in Italy“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brânza „made in Italy“ produsă low-cost în România? Nu chiar, potrivit ziarului Corriere della Sera. Femierii din Sardinia au solicitat recent sprijinul statului pentru eliminarea concurenţei neloiale pe piaţa laptelui şi a brânzeturilor.

Ei au acuzat totodată Executivul de la Roma că subvenţionează o serie de companii ale căror produse "Made in Italy" sunt fabricate de fapt pe bani puţini în alte ţări. Compania Lactitalia care produce brânzeturi în România din lapte unguresc şi românesc, dar le pune eticheta "made in Italy".

"În spatele afacerii din România - scrie Corriere della Sera - se află tot italienii, ce deţin 70% din societatea Lactitalia, înregistrată la Bucureşti, dar cu sediul la Recaş, lângă Timişoara. Este vorba de un SRL ce exportă şi în Italia o brânză denumită "La dolce vita" (Viaţa dulce)". Potrivit ziarului, "Lactitalia este în realitate o companie cu capital mixt - privat (Roinvest srl) şi public- specializată în comercializarea produselor pe piaţa lactatelor dar implicată şi în alte sectoare, ca de pildă cel imobiliar".

"Majoritatea acţiunilor Lactitalia (peste 70%) sunt deţinute de doi oameni de afaceri din Sardinia - Andrea şi Pierluigi Pinna - în timp ce restul e finanţat din bugetul statului (investiţia a depăşit 862.000 de euro), prin intermediul unei instituţii controlate de Ministerul de Dezvoltare Economică - Simest, ce deţine 29,5% din acţiuni", mai scrie Corriere.

Ei centrează, ei dau cu capul

Problema este că, pe lângă afacerile din România, cei doi proprietari italieni au şi funcţii de răspundere în instituţii ce tutelează chiar brand-ul "Made in Italy". "Andrea este vicepreşedintele Consorţiului de Protejare a Brânzei de Oaie din Sardinia, în timp ce fratele său Pierluigi este consilier în instituţia ce controlează calitatea aceleiaşi brânze" scrie Corriere, ce anunţă totodată că sindicaliştii italieni promit "o luptă la sânge" nu împotriva românilor, ci a celor care se îmbogăţesc încălcând drepturile celorlalţi şi luând pentru asta bani de la stat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite