VIDEO Cum a ţinut Grecia leul în corzi o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că indicatorii macroeconomici ai României au cunoscut o îmbunătăţire şi creează premisele aprecierii, leul a fost ţinut în frâu de situaţia Greciei. Amânarea următoarei tranşe către Grecia, condiţionată de aplicarea unor noi măsuri de austeritate, a influenţat indirect evoluţia din ultima lună a cursului leu/euro.

La începutul lunii mai se împlinea un an de la semnarea acordului de finanţare externă acordată Greciei de Uniunea Europeană. Tot atunci, liderii europeni începeau să-şi pună tot mai multe semne de întrebare privind capacitatea statului elen de a depăşi criza datoriilor prin măsurile de austeritate deja stabilite. Şi acordarea următoarei tranşe a tot fost amânată.

Click mai jos pentru a vedea evoluţia cursului euro în funcţie de criza din Grecia



Astfel, pieţele valutare au devenit tot mai sensibile şi fiecare veste venită din spectrul negocierilor influenţa orice decizie a investitorilor. Pieţele emergente au devenit tot mai riscante în ochii investitorilor, iar România nu a fost ocolită. Cursul de schimb leu/euro, de 4,086 unităţi pentru un euro la începutul lunii mai, şi-a schimbat uşor trendul şi a intrat pe o pantă ascendentă.

La cheremul Greciei

Pentru început, agenţia Fitch a retrogradat ratingul Greciei la „B+", iar peste nici o lună Standard&Poor's scădea calificatul la „CCC", cel mai scăzut rating din lume.

Deciziile agenţiilor de evaluare au pus în umbră nu numai Grecia, dar şi pieţele emergente, implicit cea românească. Astfel că leul a continuat să slăbească şi în mai puţin de o lună pierdea aproape 10 bani în raport cu euro. La numai câteva zile, miniştrii de Finanţe din UE amânau acordarea tranşei, protestele de pe străzile elene luau amploare, iar cursul ajungea la 4,2635 lei, nivelul maxim al ultimelor patru luni şi jumătate. Doar votul de încredere primit în Parlament de premierulGiorgios Papandreu şi aşteptările ca planul de austeritate să fie votat au mai potolit tensiunea de pe pieţe.

Ieri, atenţia pieţelor era îndreptată asupra votului celei de-a doua legi din Grecia, care face posibilă implementarea măsurilor bugetare individuale şi privatizarea unor active ale statului.

Reorientarea investitorilor

Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, este de părere că raportul de schimb leu/euro este indirect corelat cu problemele din Grecia. „Este adevărat, factorul grecesc a afectat evoluţia leului din ultima perioadă. Se simte efectul şi prin prisma faptului că avem o prezenţă grecească semnificativă, atât în sectorul bancar, cât şi în alte sectoare", a spus Lungu.

El a explicat că leul a avut parte de o apreciere rapidă în urma datelor macroeconomice care arată o consolidare fiscală, însă, odată cu problemele Greciei, investitorii s-au reorientat, iar moneda naţională s-a depreciat. „S-a văzut reacţia investitorilor, care nu a fost nu numai pe România. A fost o balansare a portofoliilor, investitorii au ieşit de pe pieţele emergente", a adăugat el.

"Cursul de schimb leu/euro este indirect corelat cu problemele din Grecia. Factorul grecesc a afectat însă evoluţia leului din ultima perioadă. "
Laurian Lungu
managing partner la Macroanalitica

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite