Cum a scăzut guvernul francez preţurile la carburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul francez şi companiile petroliere au convenit să reducă preţul carburanţilor cu 6 eurocenţi pe litru. Această măsură va reduce bugetul statului cu cel puţin 300 milioane de euro, a anunţat ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Pierre Moscovici.

„Preţurile la pompă au scăzut cu şase eurocenţi, trei cenţi din partea statului şi trei cenţi din partea companiilor petroliere", a anunţat Pierre Moscovici.

Măsura, care prevede reducerea temporară a accizelor la carburanţi, va fi aplicată timp de trei luni, înainte de intrarea în vigoare a unui mecanism permanent menit să limiteze creşterea preţurilor, a explicat Moscovici.

Executivul de la Paris a optat pentru o „reducere modestă şi provizorie" a accizelor la benzină şi motorină pentru a lupta cu creşterea preţurilor la pompe, o soluţie costisitoare pentru stat, dar mai simplă decât îngheţarea preţurilor, propusă iniţial de preşedintele François Hollande în campania sa electorală.

O scădere prea mare a taxelor la combustibili riscă să afecteze veniturile statului şi eforturile guvernului de a reduce deficitul la 4,5% din PIB în acest an şi la 3,0% din PIB anul următor. În ciuda măsurilor de protecţie socială luate de Hollande de când a venit la putere, cota de popularitate a liderului de la Elysee s-a prăbuşit, pierzând 11 procente într-o lună. „Liberation" scrie că puterea de la Paris dă impresia că e neputincioasă în faţa problemelor economice care ameninţă Franţa.

Iar bugetul care va fi prezentat peste numai câteva săptămâni şi care va prevedea economii de 30 de miliarde de euro nu va reuşi să îmbunătăţească lucrurilor. Presa germană critică şi ea măsura luată de guvernul francez, susţinând că Franţa rămâne împotmolită în loc să se reformeze. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite