Cum a învins un septuagenar autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indianul Anna Hazare (74 de ani) a acceptat după 13 zile să renunţe la greva foamei, după ce Parlamentul şi-a dat acordul pentru crearea instituţiei ombudsmanului sau lokpal, care să descopere şi să judece cazurile de corupţie la nivel înalt.

Totodată, Hazare a obţinut promisiunea că astfel de instituţii vor fi înfiinţate şi la nivel local şi că agenţiile guvernamentale vor edita „carte ale cetăţenilor", în care să explice ce fel de activităţi derulează şi cât durează rezolvarea unor probleme. Birocraţii îi ameninţă adesea pe cetăţeni cu amânarea rezolvării unor cereri cu scopul de a fi „şpăguiţi". Activistul anticorupţie a avut solicitări nu numai către autorităţi, ci şi către populaţie, căreia i-a cerut să nu mai dea mită pentru diverse servicii.

În Parlamentul de la New Delhi, cu numeroşi membri acuzaţi de diferite infracţiuni, inclusiv crimă, se discută de vreo 40 de ani despre crearea unui ombudsman. Faptul că acum au adoptat legea după doar o zi de dezbateri, arată şi forţa celui pe care premierul l-a numit „Mahatma Gandhi al secolului al XXI-lea", dar şi slăbiciunea Legislativului, apreciază comentatorii. Cei mai mulţi îl consideră un erou, dar au apărut şi critici la adresa metodelor folosite de septuagenar. Aceştia au caracterizat drept şantaj tactica lui de a scoate mii de oameni în stradă pentru a forţa Parlamentul să adopte legi. Înainte de a părăsi parcul Ramlila din New Delhi, Hazare şi-a anunţat următoarele obiective: îmbunătăţirea sistemului electoral şi a celui educaţional, precum şi condiţii mai bune pentru agricultori şi muncitori.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite