Cultura trece la cură de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai toate statele europene au tăiat bugetele pentru cultură pentru a face economii la buget, iar efectele neplăcute au început să se simtă.

În Italia, faimoasa operă La Scala din Milano se confruntă cu un deficit de 6,7 milioane de euro, din cauza reducerilor subvenţilor dispuse de cabinetul Monti. În Olanda, Executivul a redus cu 25 la sută finanţarea pentru programele artistice, iar Portugalia a renunţat la Ministerul Culturii.

Măsurile de austeritate din statele europene au obligat instituţiile de artă să-şi reducă turneele şi producţiile, iar pentru a face rost de bani unele ansambluri artistice încearcă să facă rost de bani de la donatori privaţi chiar din Statele Unite, scrie „The New York Times". Calitatea şi cantitatea schimburilor artistice au de suferit.

Cel puţin trei trupe europene care trebuiau să susţină, în ianuarie, spectacole în Statele Unite nu au mai venit deoarece nu şi-au putut permite cheltuielile de deplasare.  Ungaria şi Marea Britanie şi-au  redus şi ele bugetele pentru Cultură.  Grecia, Portugalia, Spania şi Irlanda au fost obligate să-şi reducă cheltuielile publice pentru a rămâne în zona euro.

 În cazul Olandei, bugetul Culturii a fost tăiat cu aproximativ 200 de milioane de euro, de la începutul anului 2013, iar taxele pe bilete la evenimente culturale cu crescut la 19 la sută, de la 6 la sută, chiar dacă cinematografele, evenimentele sportive, grădinile zoologice şi circurile sunt exceptate de la această creştere.

Cele mai afectate sunt societăţile mai mici. Instituţiile mari cum ar fi Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh, Royal Concertgebouw  Orchestra şi Baletul Naţional  sunt într-o poziţie mai bună şi pot să se descurce şi singure.

Pentru a economisi bani, trupele fac turnee în străinătate cu piese sau concerte susţinute de cât mai puţini artişti. Tot pentru a face economii, instituţiile europene de artă caută locaţii mai puţin costisitoare pentru a-şi prezenta producţiile sau operele de artă. „De ce să dăm bani pentru Carnegie Hall, când sunt şi locaţii mai ieftine", spune un organizator care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Operele de  patrimoniu, expuse la furt

Grecia şi în Italia sunt din nou supuse asaltului reţelelor traficanţilor de antichităţi şi de obiecte de artă. „Bugetul Culturii din Grecia este astăzi de 12 milioane de euro, unul dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană.

Cum vreţi să se lucreze şi să fie protejate 19.000 de situri arheologice, când suntem numai 870 de arheologi şi 2.000 de paznici?", declara pentru „Le Figaro" un arheolog din Atena, afirmând că acesta este motivul pentru care  din Muzeul din Olympia au fost sustrase 65 de obiecte antice de valoare deosebită, luna trecută.

200 de milioane de euro are mai puţin bugetul Ministerului Culturii din Olanda.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite