Croaţia, Albania şi Macedonia, mai aproape de NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Integrarea celor trei ţări ar întări securitatea în Balcani. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, sprijină eforturile Croaţiei, Albaniei şi Macedoniei de a fi invitate să

>> Integrarea celor trei ţări ar întări securitatea în Balcani.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, sprijină eforturile Croaţiei, Albaniei şi Macedoniei de a fi invitate să adere la Alianţă, la summitul de la Bucureşti. Oficialul Alianţei susţine că şi viitorul Serbiei este legat de spaţiul euroatlantic.

"Este important să creăm o nouă dinamică în regiunea Balcanilor", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice în cadrul Conferinţei anuale pentru politici de securitate de la München.

"De aceea sper că, la Bucureşti, vom fi pregătiţi să deschidem uşile NATO unor noi membri din această zonă", a mai adăugat Scheffer, citat de Reuters. În prezent, NATO examinează candidaturile celor trei ţări, care trebuie să îndeplinească o serie de criterii militare şi democratice.

Mai mulţi oficiali afirmă că Zagrebul este mai aproape de îndeplinirea acestor criterii spre deosebire de Albania şi Macedonia, dar decizia finală va fi luată în apropiere de summit. Ministrul german al apărării, Franz Josef Jung, s-a arătat "optimist cu privire la şansele Croaţiei, şi poate şi ale Albaniei şi Macedoniei de a adera".


Participanţii la eveniment au reiterat nevoia de modernizare a structurilor politice şi militare ale NATO. Secretarul general Jaap de Hoop Scheffer a vorbit despre o nouă viziune strategică.


Francezii critică structura organizaţională


Ministrul francez al apărării, Herve Morin, a criticat structura organizaţională a Alianţei, afirmând că are mult prea multe sedii şi departamente pentru a funcţiona eficient. De asemenea, el a pus în discuţie extinderea NATO către est şi unde ar trebui să se oprească aceasta, în condiţiile în care Ucraina şi Georgia doresc să devină membre, iar unii oficiali iau în calcul această posibilitate.

Proteste paşnice

Hotelul Bayerischer Hof, care a găzduit conferinţa, a fost păzit de peste 3.700 de poliţişti şi 100 de soldaţi, pentru a evita demonstraţiile violente din 2007. Temerile organizatorilor nu au fost justificate. Sâmbătă, cei peste 3.000 de manifestanţi au organizat un protest paşnic, preferând să îşi exprime nemulţumirea faţă de acţiunile militare ale Occidentului prin mesaje sugestive.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite