Criza financiară se extinde şi în nordul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Randamentul obligaţiunilor emise de Germania, Finlanda şi Olanda a crescut, semnalând faptul că pieţele nu iartă nici cele mai puternice economii ale Europei.

Randamentul obligaţiunilor guvernului spaniol rămâne ridicat (6,68%), în ciuda anunţului Spaniei privind acceptarea unui împrumut extern de 100 de miliarde de euro, destinat recapitalizării băncilor. Mai mult, criza pare a cuprinde acum chiar şi cele mai puternice economii ale Europei. Randamentele obligaţiunilor au crescut în ţări precum Germania, Olanda şi Finlanda, adică economiile cele mai rezistente la şocuri din UE.

Cum Italia a ajuns în prima linie a crizei, iar temerile în privinţa acestei ţări cresc, premierul italian a simţit nevoia să precizeze ieri că ţara nu va avea nevoie de ajutor extern. Mario Monti,  care a dezminţit zvonurile despre o eventuală problemă majoră din cauza crizei europene, a cerut pieţelor şi observatorilor „să nu se lase conduşi de clişee sau prejudecăţi".

„Înţeleg că Italia ar fi putut fi asociată cu ideea unei ţări indisciplinate în trecut", dar „acum, ea este mai disciplinată decât multe alte ţări europene", a menţionat el.

Monti a declarat în Parlamentul Italiei că UE nu are timp să aştepte ca planurile de austeritate să stabilizeze costurile de împrumut, iar politicienii trebuie să ia măsuri pentru a susţine creşterea economică. Economia Italiei s-a contractat cu 0,8% în primul trimestru, comparativ cu un declin de 0,7% în precedentele trei luni. ­PIB-ul Spaniei a scăzut cu 0,3% pentru al doilea trimestru consecutiv. „Înainte de toate, Europa are nevoie de creştere. Euro se află într-un moment crucial", a spus Monti, care a făcut ieri o vizită la Berlin.

„În cădere liberă"

Între timp, banca italiană Network Investment Bank (BNI) testează modul de reacţie al clienţilor săi. Pentru aceasta, mai bine de 10 zile, banca a suspendat toate plăţile, a blocat toate conturile, iar bancomatele au fost nefuncţionale, scrie presa din Peninsulă. „Criza va dărâma în mod natural următoarea piesă de domino, iar aceasta este Italia. Economiile din sudul Europei sunt practic în cădere liberă, iar apetitul pieţei pentru datoria ţărilor din regiune dispare rapid. Nu văd nimic care să schimbe această situaţie", a afirmat economistul-şef pentru Europa al Societe Generale, James Nixon.

Alegerile din Grecia de duminică şi viitorul nesigur al acestei ţări în zona euro  măresc aceste tensiuni. Bancherii greci spun că s-au confruntat în ultimele zile cu retrageri de depozite în valoare, 500-800 de milioane de euro zilnic, iar retragerile cresc înaintea alegerilor, transmite Reuters.

500 de milioane de euro este cifra la care se ridică retragerile zilnice de depozite din băncile greceşti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite