Criza economică, prezisă matematic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei oameni de ştiinţă ruşi au elaborat o formulă care permite prognozarea scăderii şi creşterii economiei nu numai a unor state, ci şi a întregii economii mondiale.

Numele autorilor descoperirii sunt fostul preşedinte al Kârgâzstanului, Askar Akaev, rectorul Universităţii „Lomonosov", Viktor Sadovnicii şi colaboratorul ştiinţific principal de la Institutul de Orientalistică şi Institutul Africii, Andrei Korotaev, informează postul de radio Vocea Rusiei. Ei au publicat, la sfârşitul anului 2010, într-o prestigioasă revistă economică rusească, un articol intitulat: „Despre posibilităţile prezicerii crizei globale actuale şi a următorului val al ei". În document, oamenii de ştiinţă ruşi au prezis începutul celui de-al doilea val al crizei, începute în 2008, pentru iulie-august 2011.

„Ciclurile lui Kondratiev"

În lucrarea lor, Akaev, Sadovnicii şi Korotaev s-au bazat pe „ciclurile lui Kondratiev". În teoria economică aşa sunt numite perioadele din istorie de la 40 la 60 de ani, care constau din faze care alternează ritmuri ridicate cu cele scăzute de creştere economică. Pentru fiecare ciclu se adună date despre nivelul preţurilor, datoriei de stat şi încă 10 indicatori economici. Apoi, oamenii de ştiinţă au comparat „ciclurile Kondratiev" cu dinamica preţurilor la petrol şi aur.

O nouă criză, din toamnă


Potrivit lui Askar Akaev, actuala prăbuşire este doar începutul. Următoarea fază va începe în toamnă. Atunci, dacă e să dăm crezare modelului elaborat, preţurile la petrol vor scădea aproape la jumătate - până la 50-60 de dolari, după care vor reveni la nivelul de 80-90 de dolari. Drept urmare va începe scăderea puternică a PIB-ului mondial.
În ce priveşte durata actualei recesiuni, prognoza este de doi ani. Cu condiţia spsţin cercetătorii, ca autorităţile din cele mai importante ţări să realizeze reformele necesare, precum reducerea considerabilă a cheltuielilor de stat şi a datoriilor publice. Dacă au dreptate sau nu ne vom putea convinge deja peste două luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite