Criza de încredere a economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericolul este că pesimismul se autoalimentează şi duce la o temută recădere în recesiune

După ce au subestimat riscul economic în vremurile bune, acum, americanii îl supraestimează. Din nefericire, presimţirile rele duc adesea la rezultate rele.

Deciziile oamenilor şi companiilor de a cheltui sau de a face economii, de a angaja sau de a concedia reflectă speranţe şi temeri schimbătoare, dar pesimismul este nota dominantă. În mai, 56% din americani credeau că veniturile lor vor scădea.

Piaţa de capital modelează şi ea psihicul colectiv. Cei mai bogaţi 20% din americani reprezintă circa 60% din consumul naţional.  Aceşti oameni sunt cei care au investit cel mai mult la bursă.  Când bursa creşte, ei se simt mai bogaţi, cheltuiesc mai mult şi economisesc mai puţin - şi invers.

Pericolul este că pesimismul se autoalimentează şi duce la o temută recădere în recesiune. Agenţii economici nu angajează deoarece se tem că clienţii nu vor cheltui. Iar clienţii nu cheltuiesc pentru că se tem că agenţii economici nu angajează - sau că vor concedia. Pentru moment, o recădere în recesiune pare puţin probabilă. Companiile private angajează. Creşterea puternică din China, Brazilia şi India a dat impuls exporturilor SUA. Starea psihică pare a se îmbunătăţi. Şi totuşi, faptul că unii observatori cu experienţă se tem de o nouă recesiune confirmă dispoziţia negativă.  

Ceea ce lipseşte este „spiritul animalic", aşa cum s-a exprimat celebrul economist John Maynard Keynes. În perioadele bune, spiritul animalic în exces a impulsionat speculaţiile. Prea puţinul spirit animalic este acum cel care împiedică recuperarea. Dată fiind magnitudinea „carnagiului" imobiliar şi financiar, precauţia de astăzi şi evitarea riscului - atât de către companii cât şi de către consumatori -sunt, în mare parte, inevitabile. Dar retorica anti-afaceri a administraţiei Obama şi reforma controversată a sănătăţii par a fi accentuat efectul. Aceste politici au creat nesiguranţă şi au alimentat ranchiunele politice.  

Administraţia Obama consideră că aceste politici nu împiedică revenirea economică. Istoricii, mai detaşaţi şi mai bine informaţi, s-ar putea să aibă altă părere. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite