Criza a îmbogăţit miniştrii de la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul condus de premierul Mykola Azarov este înţesat de milionari în dolari. Ei fac liniştiţi afaceri în acelaşi domeniu în care îşi desfăşoară activitatea ministerială. Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, recunoaşte că problema corupţiei este „sistemică“, ameninţând să ruineze statul, dar nu pare deranjat de conflictele de interese din guvern.

Guvernul ucrainean pare să fie cel mai bogat din lume, conform detaliilor dezvăluite în timpul unui eveniment public, organizat la Bruxelles de Consiliul economic UE-Ucraina, scrie site-ul Euractiv.com. Cea care a vorbit despre averea membrilor cabinetului Azarov a fost Sonia Koşkina, considerată una dintre cele mai bune jurnaliste din Ucraina. Ea a dezvăluit şi trucurile folosite de membrii Cabinetului de la Kiev pentru ca publicul să nu afle câte milioane au oficialii în cont.

Citiţi şi:

Interese în cazul Kucima

Rusia ademeneşte Ucraina cu gaze ieftine


Un miliardar şi cinci multimilionari

Cel puţin cinci, dintre cei 16 membri ai cabinetului, sunt multimilionari, iar unul este un miliardar. Conform revistei ucrainene „Fokus", prim-vicepremierul Andri Kliuiev posedă, împreună cu fratele său Serhi, deputat din partea formaţiunii de guvernământ, Partidul Regiunilor, un miliard de dolari, prin intermediul uneia dintre cele mai mari corporaţii industriale de investiţii din Ucraina, Ukrpidşipnik.

Averea vicepremierului şi ministru al Infrastructurii, Boris Kolesnikov, era estimată la 254 de milioane de dolari în 2010 şi la 292, 5 milioane în 2011. Afacerile sale variază de la produse de patiserie la fotbal. El se ocupă de pregătirile privind organizarea de către ţara sa a Campionatului European de Fotbal din 2012.

Alt viceprim-ministru şi titular la Ministerul Muncii, Serhi Tihipko are o avere estimată de 795, 5 milioane de dolari pentru 2011, faţă de 223, 6 milioane cât avea anul trecut. El are afaceri în principal cu oţel şi infrastructură feroviară şi auto. Ministrul Situaţiilor de Urgenţă, Viktor Baloha, are şi el 550 de milioane de dolari, dar grosul activelor sale sunt deţinute de soţia sa, Oksana, cofondatoare a 14 companii, mai ales în domeniul comerţului. Titularul de la Ministerul Energiei şi Cărbunelui, Iuri Boiko, are o avere de 3, 2 miliarde de dolari, potrivit presei ucrainene.

Afaceri trecute pe numele rudelor

Ministrul Ecologiei, Mykola Zlocevski, pare a fi un caz interesant. El a declarat un venit de doar 30.780 dolari, în 2009, dar este proprietarul unei case de 1.000 de metri pătrati, al unui automobil Rolls-Royce şi al unui Bentley. Mai mulţi membri ai Executivului, inclusiv premierul Mykola Azarov, au raportat o avere considerabila, dar înregistrată pe numele fiilor sau ale rudelor apropiate. Deseori, titularii unor portofolii importante au interese de afaceri în acelaşi domeniu în care îşi desfăşoară activităţile oficiale.

Mikhailo Tabaşnik, fratele ministrului Sportului Dmitro Tabaşnik, este unul dintre proprietarii companiei Intersport, care deţine terenul alocat pentru construcţia unui complex sportiv pentru campionate de fotbal 2012, mai scriu publicaţiile din Kiev. Există, de asemenea, actori importanţi în afacerile cu energie.

Un exemplu este şeful serviciilor secrete ale Ucrainei, Valerii Horoşkovski, susţine jurnalista Sonia Koşkina, citată de Euractiv.com. Cu toate că mass-media a scris în nenumărate rânduri despre conflictele de interese din sânul Cabinetului Azarov, acest lucru nu pare să deranjeze pe nimeni, subliniază Koşkina. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite