Criză politică fără precedent în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Premierul desemnat, Yves Leterme, a renunţat la formarea unui guvern, după şase luni de negocieri . Yves Leterme, liderul partidului creştin-democrat CVD, şi-a recunoscut eşecul în

>> Premierul desemnat, Yves Leterme, a renunţat la formarea unui guvern, după şase luni de negocieri .

Yves Leterme, liderul partidului creştin-democrat CVD, şi-a recunoscut eşecul în încercarea de a forma un guvern, la aproape şase luni de la alegerile legislative din Belgia. Sâmbătă, partidele flamande şi francofone au eşuat din nou să ajungă la un consens, adâncind criza politică ce pune sub semnul întrebării unitatea regatului.

"Constat că nu este posibil să se ajungă la acorduri clare între partide la masa negocierilor" cu privire la conţinutul reformelor "indispensabile" în Belgia, a declarat Yves Leterme. Într-un comunicat laconic, regele Albert al II-lea i-a acceptat acestuia demisia. Pentru Yves Leterme, al cărui partid a câştigat alegerile din 10 iunie, istoria se repetă. El a mai renunţat la această misiune pe 23 august, nereuşind să ajungă la un compromis între partidele flamande şi francofone pentru a forma o coaliţie.

Atunci, regele i-a cerut să reia negocierile la sfârşitul lui septembrie, în lipsa unei alternative. După săptămâni de negocieri fără rezultat, Yves Leterme a jucat ultima carte, oferind un ultimatum celor două partide francofone cu care negocia: creştin-democraţilor din CDH şi liberalilor. El le-a întrebat dacă sunt pregătite să faciliteze adoptarea marilor reforme instituţionale. Cele două partide au refuzat să răspundă clar, ceea ce l-a determinat pe Leterme să se retragă.

CDV doreşte, printre altele, o autonomie fiscală mai mare pentru flamanzi şi regionalizarea alocaţiilor familiale. Francofonii au respins aceste propuneri, suspectându-i pe flamanzi că vor să afecteze substanţa federală a statului, pentru a pregăti mai bine independenţa.

Extrema-dreaptă cere pregătirea scindării

Albert al II-lea l-a primit sâmbătă seară pe premierul în exerciţiu, flamandul liberal Guy Verhofstadt.
Potrivit mai multor posturi de televiziune, lui Verhofstadt i s-a încredinţat misiunea de "explorator" în vederea reluării negocierilor.

Eşecul lui Yves Leterme după 174 de zile de negocieri demonstrează că acum trebuie "pregătită scindarea" regatului, a declarat senatorul Joris Van Hauthem, membru al partidului flamand de extremă-dreapta Vlaams Belang. Formaţiunea a solicitat formarea unui guvern care să gestioneze afacerile curente "pentru perioada discuţiilor care vor avea loc pentru a pregăti scindarea ţării".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite