Criza politică ameninţă din nou Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partenerii de guvernare cer demisia premierului Kaczynski Pentru a doua oară în decurs de numai o lună, coaliţia conservatoare a fraţilor Kaczynski a ajuns din nou în pragul

Partenerii de guvernare cer demisia premierului Kaczynski

Pentru a doua oară în decurs de numai o lună, coaliţia conservatoare a fraţilor Kaczynski a ajuns din nou în pragul destrămării. Partidul populist Autoapărarea a anunţat că îşi va retrage miniştrii din guvern şi a cerut demisia premierului Jaroslaw Kaczynski.

Partidul Autoapărarea şi Liga Familiilor Poloneze, cele două formaţiuni mici care fac parte din coaliţia de la Varşovia, şi-au înteţit, ieri, atacurile la adresa premierului Jaroslaw Kaczynski, afirmând că guvernul ar avea mai multe şanse să supravieţuiască dacă acesta ar demisiona. "Premierul conduce partidul şi ţara de parcă ar fi ferma lui personală. Coaliţia nu mai poate funcţiona în acest format decât dacă pleacă Kaczynski. Nu este potrivit pentru a fi prim-ministru", a declarat Andrzej Lepper, liderul Partidului Autoapărarea.

La rândul său, liderul Ligii Familiilor Poloneze, Roman Giertych, nu a exclus posibilitatea ca partidul său să înainteze o moţiune pentru schimbarea şefului guvernului. Executivul polonez a fost permanent ameninţat să se destrame, de la începutul lunii iulie, când Andrzej Lepper a fost demis din funcţia de vicepremier şi ministru al agriculturii, în urma unei anchete pentru corupţie. Până acum însă, nici conservatorii conduşi de fraţii Kaczynski, nici celelalte două partide de la guvernare nu au fost dispuşi să abandoneze coaliţia, ceea ce ar fi dus la organizarea de alegeri cu doi ani înaintea termenului prevăzut.

Înapoi la electorat?

Deşi coaliţia conservatoare a fraţilor Kaczynski a devenit şi mai fragilă după decizia populiştilor de a se retrage din guvern, teama de anticipate menţine în continuare pe linia de plutire această alianţă. Andrzej Lepper, liderul Autoapărării, a avertizat încă de la sfârşitul lunii trecute că refuză sistematic să mai voteze în parlament în funcţie de recomandările gemenilor. Lepper a anunţat, de asemenea, că miniştrii din partidul său se vor pune la dispoziţia premierului Jaroslaw Kaczynski. Cu toate acestea, analiştii politici din Polonia, insensibili la numeroasele dispute iscate de la sosirea la putere a tandemului Kaczynski, refuză să vorbească încă despre alegeri anticipate. Ei subliniază că Lepper nu le-a cerut miniştrilor din partidul său să îşi înainteze demisia, ci doar să se pună la dispoziţia premierului.

Cine are de câştigat din anticipate

De altfel, un scrutin anticipat nu ar fi în folosul niciuneia dintre cele două formaţiuni. Partidul fraţilor Kaczynski este depăşit în sondaje de opoziţia liberală, Platforma Civică. La rândul său, Autoapărarea a anunţat formarea unei alianţe cu Liga Familiilor Poloneze pentru a-şi menţine şansele de a depăşi pragul de 5% din voturi, necesar pentru a intra în parlament. Dar această alianţă între ultracatolici şi populişti prea puţin interesaţi de morală nu este una dintre cele mai solide. În caz de alegeri, Autoapărarea riscă o înfrângere, mai ales dacă se prezintă singură în faţa alegătorilor. Săptămâna trecută, Jaroslaw Kaczynski a afirmat că alegerile vor avea loc în toamnă, "cu o probabilitate de 90%". Fratele său geamăn, Lech, preşedintele republicii, a făcut declaraţii similare. Însă cei doi au ameninţat constant cu alegeri anticipate încă de când au sosit la putere, în toamna anului 2005. A fost mijlocul lor de a-şi determina partenerii să strângă rândurile în jurul Partidului Lege şi Dreptate, care nu deţine o majoritate relativă în Camera Deputaţilor (150 din 460 de membri).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite