Criza petrolului bate la uşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epuizarea rezervelor mondiale ar putea avea loc în numai patru ani, şi nu în 40, cum arată studiile de până acum "Teoria este simplă. Orice băutor de bere poate înţelege. Paharul

Epuizarea rezervelor mondiale ar putea avea loc în numai patru ani, şi nu în 40, cum arată studiile de până acum

"Teoria este simplă. Orice băutor de bere poate înţelege. Paharul este plin la început şi apoi se epuizează în funcţie de viteza cu care îl bei", a explicat, pentru cotidianul "Independent", Colin Campbell, expert ODAC. Fost vicepreşedinte al unor companii petroliere, printre care BP, Exxon, Fina şi Chevron Texaco, Campbell spune că producţia maximă de ţiţei uşor de extras şi, drept urmare, ieftin, a avut loc în 2005. Dacă se iau în calcul şi câmpurile submarine şi cele polare, maximul producţiei va avea loc în jurul anului 2011, afirmă el. Scenariul propus de Campbell a fost negat însă de oficialii British Petroleum. Peter Davie, economist-şef al companiei, a spus că nu are încredere în "teoria vârfului de producţie". "Nu există constrângeri absolute în privinţa resurselor. Atingerea vârfurilor maxime de producţie are loc pe fondul cererii", a spus el. În ultimii ani, distanţa dintre cerere şi ofertă s-a îngustat, iar anul trecut aproape nu a mai existat, scrie "Independent".

Consecinţele vor fi grave atunci când consumul va depăşi producţia, chiar şi cu o cantitate mică. Preţurile vor sări în aer, urmând să depăşească chiar şi 100 USD/baril faţă de circa 70 în prezent. Dacă acum, omenirea are nevoie de aproximativ 85 de milioane de barili/zi, prognozele arată că, în 2030, consumul va fi de 113 milioane de barili/zi. Anul trecut, un jurnalist din Kuweit a intrat în posesia unor documente care arată că rezervele acestui stat se află numai la jumătatea nivelului raportat oficial. Anul acesta, Iranul a introdus raţionalizarea producţiei, fapt ce ar putea indica o criză.

Resurse alternative

Cărbunele - rezervele ar fi suficiente pentru următorii 150 de ani, potrivit studiilor.

Gazele Naturale - rezervele ar putea ajunge încă 20 de ani după epuizarea petrolului.

Hidrogenul - regenerabil, însă producţia este foarte scumpă.

Biocombustibilii - etanolul obţinut din cereale este o alternativă populară, dar afectează mediul, prin defrişările necesare pentru a face loc culturilor.

Energia Nucleară - rezervele de uraniu care sunt pe sfârşite pot fi înlocuite cu thoriu; există însă riscul unor catastrofe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite