Criză în Israel: Ehud Olmert este presat să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de popularitate a premierului israelian este fără precedent, el fiind părăsit inclusiv de coaliţia de guvernare şi de propriul partid, Kadima. Din ce în ce mai multe voci îi cer

Lipsa de popularitate a premierului israelian este fără precedent, el fiind părăsit inclusiv de coaliţia de guvernare şi de propriul partid, Kadima.

Din ce în ce mai multe voci îi cer lui Ehud Olmert să demisioneze, după ce o investigaţie oficială a descoperit "greşeli grave" în gestionarea de către premier a războiului din Liban, din vara trecută. Ieri, Avigdor Yitzhaki, preşedintele şi co-fondatorul Partidului Kadima, al lui Ehud Olmert, a declarat că premierul trebuie să plece, pentru a permite partidului să îşi continue mandatul. Potrivit cotidianului "Haaretz", Yitzhaki a spus că îşi va da demisia de la conducerea partidului dacă Olmert nu demisionează. Ministrul Eitan Cabel, din Partidul Laburist, aliat cu Kadima la guvernare, şi-a dat deja demisia, afirmând că nu poate rămâne într-un cabinet condus de Ehud Olmert şi cerând demisia imediată a acestuia. Potrivit unui post de radio israelian, ministrul apărării, Amir Peretz, ia şi el în calcul demisia. Premierul, care a declarat că nu intenţionează să demisioneze, a convocat ieri o şedinţă a cabinetului pentru a discuta pe baza raportului, care îl acuză de grave erori de gândire în timpul războiului cu Hezbollah. Documentul a fost elaborat după o investigaţie desfăşurată timp de şase luni şi condusă de judecătorul pensionar Eliahu Winograd. Premierul este acuzat de "grave greşeli privind exercitarea puterii de decizie, a răspunderii şi a prudenţei" în timpul războiului cu Hezbollah. Conflictul de 34 de zile a provocat moartea a circa 1.200 de libanezi şi 160 de israelieni şi nu a reuşit eliberarea celor doi soldaţi captivi de la care a început acţiunea militară a Israelului.

Miting de stradă astăzi, la Tel Aviv

Demisia premierului ar putea fi cerută şi în cursul unui miting de stradă organizat astăzi, la Tel Aviv. Sondajele de opinie publicate ieri de ziarele israeliene arată că marea majoritate a populaţiei doreşte ca Olmert să îşi părăsească postul. Cotidianul de largă circulaţie "Yediot Aharonot" dă un procent de 65%, cotidianul liberal "Haaretz", indică 68%, iar ziarul "Maariv" ridică procentajul celor care ar vrea demisia lui Olmert la 73%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite