Cristina Kirchner, prima femeie aleasă preşedinte al Argentinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ea va prelua puterea de la soţul ei, pe care mulţi analişti îl văd candidând din nou în 2011. Prima doamnă a Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a câştigat detaşat alegerile

Ea va prelua puterea de la soţul ei, pe care mulţi analişti îl văd candidând din nou în 2011.

Prima doamnă a Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale de duminică, cu peste 20 de procente mai mult decât principala contracandidată, Elisa Carrio. Pe 10 decembrie, ea va prelua oficial puterea de la soţul său, Nestor Kirchner, pentru un mandat de patru ani.

Cristina Fernandez de Kirchner, 54 de ani, de profesie avocat, este prima femeie aleasă în fruntea statului argentinian, dar nu şi cea dintâi care deţine această funcţie. În anul 1974, Isabel Martinez de Peron, a treia soţie a lui Juan Domingo Peron, şi-a asumat atribuţiile prezidenţiale, după moartea generalului.

Comparată adesea cu o altă soţie a lui Peron, celebra Evita, şi cu Hillary Clinton, Cristina respinge orice apropiere de cele două. Analiştii apreciază că victoria sa a fost facilitată de creşterea economică puternică pe care Argentina nu a mai cunoscut-o din anii "60 şi a opoziţiei divizate.

Candidată a alianţei de stânga "Frontul pentru Victorie", care grupează peronişti, radicali şi disidenţi socialişti, Cristina Fernandez a cultivat un stil mai apropiat de curentul social-democrat, renunţând la linia tradiţională.

Schimbare în continuitate

Beneficiind de o susţinere fără precedent, de la reinstaurarea democraţiei în 1983, Cristina de Kirchner poate folosi acest avantaj pentru a rezolva o parte din problemele lăsate de soţul ei, precum inflaţia mare, criza energetică şi surplusul bugetar în scădere.

Numai că, imediat după publicarea rezultatelor parţiale, candidata stângii a anunţat "o schimbare în continuitate", apărând cu fermitate bilanţul lui Nestor Kirchner. Ea s-a angajat să întărească instituţiile democratice şi să acorde o mai mare importanţă politicii externe.

De altfel, în campania electorală, şi-a petrecut mult timp în Europa, Statele Unite şi în mai multe ţări din America Latină, pentru a atrage investitori străini.

Cei mai mulţi observatori ai vieţii politice de la Buenos Aires aşteaptă să vadă în ce fel va gestiona relaţia cu preşedintele venezuelean Hugo Chavez, "bestia neagră" a Washingtonului, cu care soţul său s-a înţeles foarte bine. Acesta din urmă a declarat că se va mulţumi să joace rolul de "consort" al preşedintelui, dar puţini cred în afirmaţiile sale. Politologii consideră că este posibil ca cei doi să facă din nou schimb de locuri în 2011.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite