Credinţa Occidentului, în criză de identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezamăgiţi de lipsa de deschidere a Bisericii şi de scandalurile în care au fost implicaţi clerici, occidentalii se îndepărtează de religie.

Europa Occidentală pare să-şi fi pierdut credinţa. Irlandezii, portughezii, olandezii, francezii şi britanicii se îndepărtează tot mai mult de religia în care s-au născut.

În Irlanda, ţara privită odinioară drept un tărâm al oamenilor credincioşi, majoritatea se declară acum în dezacord cu doctrina bisericească, scrie publicaţia „The Independent".

Potrivit unui studiu recent, făcut de Asociaţia Preoţilor Catolici, un organism cu vederi liberale, trei sferturi dintre catolici afirmă că învăţăturile bisericii privind sexualitatea sunt irelevante pentru ei. Aproape 90% afirmă că preoţilor ar trebui să li se permită să se căsătorească. Acelaşi studiu relevă că numai o treime dintre catolici merg la slujbă cel puţin o dată pe săptămână.

Deşi studiul arată că foarte mulţi s-au îndepărtat de cultul religios în care s-au născut, este puţin probabil ca Biserica să facă un pas spre enoriaşii dornici de schimbare.

În urmă cu mai bine de o săptămână, părintele Tony Flannery, unul dintre fondatorii Asociaţiei Preoţilor Catolici, recunoscut pentru deschiderea sa în privinţa unor subiecte delicate precum celibatul preoţilor şi contracepţia, a fost trimis de Vatican, pentru şase săptămâni, la o mănăstire „pentru a se ruga şi pentru a reflecta".

În Portugalia, numărul persoanelor care se declară catolice a scăzut cu 7,4% în circa 10 ani, relevă portugaldailyview.com.

Nu se mai regăsesc

Potrivit datelor culese la nivelul anului 2011, 79,5% din portughezi s-au declarat catolici, faţă de 86,9% în 1999. Dacă unii au îmbrăţişat un alt cult religios, alţii au afirmat că nu aparţin niciunei confesiuni. Studiul a arătat că, în Portugalia, numărul celor care se declară atei a crescut de la 2,7% în 1999 la 4,1% în 2011.

În general, portughezii care s-au îndepărtat de credinţă au declarat că nu rezonează cu practicile religioase, iar unii şi-au motivat atitudinea prin faptul că membri ai clerului au fost implicaţi în scandaluri sexuale.

Biserici transformate în restaurante

În Olanda, bisericile se confruntă cu un exod al enoriaşilor, scrie „Der Spiegel". Statisticile arată că săptămânal se închid două lăcaşuri de cult. La sfârşitul anului trecut, în Olanda mai existau 4.400 de biserici. Unele au fost demolate, altele au fost transformate în centre de relaxare, în magazine sau chiar în restaurante.

„Poate că e la îndemână să transformi o biserică într-o bibliotecă, într-o librărie sau chiar într-un restaurant, însă uneori lucrurile nu stau chiar aşa de simplu. De pildă, unora nu li se pare confortabil să ia masa într-o fostă biserică, mai ales dacă sunt înconjuraţi de obiecte religioase", a explicat Eugene van Deutekom, specializat în istoria religiilor.

Uneori, obiectele religioase sunt duse în locaşuri de cult din alte ţări, care nu se confruntă cu lipsa de enoriaşi. La Amsterdam şi la Utrecht, unele biserici au fost transformate în moschei. Din cei aproape 17 milioane de cetăţeni olandezi, aproximativ 850.000 practică islamul.

Biserica protestantă din Olanda pierde aproape 60.000 de membri anual. Iar dacă rata se menţine, până în anul 2050 va înceta să existe, au afirmat reprezentanţi ai Bisericii.

Secţii de vot în Biserică la Amsterdam

De câţiva ani buni, creştinismul pierde teren nu numai în Olanda -  tendinţa se înregistrează în toată Europa de Vest, comentează „Der Spiegel". Şi în Franţa, şi în Belgia au fost închise biserici. Datele statistice arată că dacă în 1900 două treimi dintre catolicii din lume trăiau în Europa, acum, această proporţie se găseşte în America Latină, Africa şi Asia.

În Franţa, unde nu există date oficiale privind afilierea religioasă, un sondaj publicat în urmă cu mai bine de un an arăta că numărul celor care se declară catolici a scăzut considerabil. Dacă în 1965, 81% afirmau că sunt catolici, în 2009, proporţia acestora era de 64%. Sondaje precedente arătau că 31% din francezi s-au declarat atei.

Până şi italienii sunt mai puţin pioşi decât pretind. Un studiu publicat în 2010 arăta că numai 18% din locuitorii Siciliei merg la biserică, deşi 30% afirmau că se duc la slujbe, notează „The Economist".

În timp ce unii rup legătura cu Biserica, alţii se convertesc în speranţa că se vor regăsi. În urmă cu o lună şi jumătate, un preot din Croydon (la sud de Londra) şi-a părăsit biserica anglicană, trecând la catolicism, relevă „The Telegraph". A fost urmat de aproape jumătate din congregaţie, iar convertirea a avut la bază deciziile luate la vârful bisericii anglicane şi de lipsa de deschidere a acesteia.

O problemă de imagine

Unii sociologi afirmă că destul de mulţi credincioşi au început să ridice din sprâncene din cauza scandalurilor de pedofilie în care au fost implicaţi mai mulţi preoţi catolici, trecute vreme îndelungată sub tăcere. Alţii sunt de părere că, în zilele noastre, oamenii nu mai sunt dispuşi să urmeze orbeşte instrucţiunile primite, dorind să aibă libertatea de a alege.

Secţii de vot în Biserică la Amsterdam
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite