A apărut aplicaţia pentru mobil care contorizează şpaga. Românii se înghesuie să o folosească!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BribeSpot este o aplicaţie pentru telefoanele Android, program cu ajutorul căruia poţi ţine un jurnal al şpăgilor pe care le dai. Această aplicaţie a devenit deja foarte populară în rândul românilor şi al ungurilor. „Adevărul“ a stat de vorbă cu creatorul BribeSpot, Artas Bartas, un antreprenor de 31 de ani din Lituania, absolvent de ştiinţe politice şi relaţii internaţionale.

Găeşti, 19 mai 2011: „Dat şpagă la medicul de gardă pentru că nu vroia să îmi vadă bunica într-o zi de duminică seara, fiindu-i rău am ajuns cu ea la urgenţă şi nu au vrut să se uite la ea până nu i-am băgat ceva în buzunar." Aceasta este doar una dintre sutele de reclamaţii introduse în ultimele două luni în BribeSpot, o aplicaţie pentru telefoanele Android care adună astfel de mărturii despre mită (dată, luată sau doar observată) din toată lumea. Datele rezultate din contribuţiile a nenumăraţi cetăţeni înfuriaţi pe nesimţirea poliţiştilor, doctorilor şi funcţionarilor corupţi pot fi vizualizate pe o hartă
Google accesibilă la www.bribespot.com.

Deşi aplicaţia a fost creată de o echipă lituaniano-estoniano-finlandezo-iraniană, ţara în care aplicaţia se bucură de cea mai mare popularitate este România, aceasta având în prezent 186 de reclamaţii (faţă de următoarele clasate, Lituania şi Ungaria, cu 59 şi, respectiv, 53 de reclamaţii). Dacă aplicaţia va ajunge, aşa cum îşi doresc creatorii ei, un adevărat FourSquare al corupţiei cu milioane de colaboratori şi utilizatori, BribeSpot va putea combate mica corupţie din întreaga lume mai eficient decât orice program guvernamental.

De la frustrare la iniţiativă

Câteva sute de reclamaţii la adresa medicilor de gardă de la spitalul din Găeşti, spre exemplu, ar contribui nu numai la avertizarea cetăţeanului doritor de servicii medicale, ci şi la scoaterea problemei la lumină şi aducerea sa în atenţia autorităţilor. Eficienţa serviciului BribeSpot nu depinde de eroismul celor care refuză să dea mită, ci de numărul de reclamaţii venite de la cei care nu au avut încotro şi au plătit.

Părintele BribeSpot este Artas Bartas, un antreprenor de 31 de ani din Lituania. Absolvent de ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, Bartas a lucrat timp de doi ani pe proiecte anticorupţie în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În ultimii ani, însă, s-a ocupat exclusiv de lansarea de website-uri, e-magazine şi campanii de marketing online. Ideea unei aplicaţii anti-corupţie s-a născut în urma unor repetate coliziuni cu mica corupţie din spitalele lituaniene.

„Acum vreo cinci sau şase ani, am avut nişte probleme cu spatele şi a trebuit să mă duc de mai multe ori la spital. Ţin minte că am cheltuit la vremea aceea vreo 300 de euro într-o singură lună. Şi n-am primit absolut nicio chitanţă de la nimeni, pentru că totul a fost pe sub mână. Adică îmi iau banii şi-n acelaşi timp spun că serviciile de sănătate sunt gratuite! E o înşelăciune pur şi simplu.

Am fost foarte supărat atunci, dar n-am avut ce face" povesteşte Bartas. Ocazia de a face totuşi ceva în privinţa mitei a venit în primăvara acestui an, când tânărul a participat la Garage48, un atelier de creaţie şi antreprenoriat care dă ocazia tinerilor cu aptitudini de design, marketing şi software development să pună pe picioare un proiect inovativ în doar 48 de ore de muncă la foc continuu. „Eram obişnuit de multă vreme cu tehnologia de geolocaţie, dar nu mă interesa prea mult pentru că nu vedeam cum aş putea s-o folosesc.

N-aveam de gând să ajung «primarul» vreunei cafenele (cu referire la populara aplicaţie Foursquare - n.red.). Dar mi-a venit ideea unei aplicaţii anticorupţie, pe care am prezentat-o apoi la Garage48. La început mi s-a alăturat un prieten lituanian, apoi am mai recrutat doi dezvoltatori estonieni, după aceea o iraniană şi apoi un finlandez. Ne-am pus pe treabă şi, într-un weekend, am creat un prototip al BribeSpot", povesteşte Bartas.

Donatorul român

Românul Ştefan Drăgan, un inginer IT de 27 de ani de la Bitdefender, a aflat de BribeSpot acum o lună de la un coleg de serviciu. A sesizat imediat potenţialul imens al aplicaţiei în lupta anticorupţie şi a trimis BribeSpot o donaţie de 10$ - prima contribuţie pe care a primit-o organizaţia de la înfiinţarea sa. „Donaţia a fost motivată de faptul că admir şi susţin proiectele bazate pe crowd-sourcing, o metodă care permite oricui să contribuie la rezolvarea unei anumite probleme" spune Drăgan.

„În România, mica corupţie o văd la fel de gravă ca marea corupţie: marea corupţie e practicată de puţini, dar mica corupţie este practicată de mulţi. Deci efectele celor două asupra societăţii sunt comparabile. Totuşi mica corupţie are avantajul că este mai abordabilă, principala armă împotriva acesteia fiind transparenţa. Câţi oameni obişnuiţi ar vrea ca lumea să ştie că ei iau mită? Şi aici intervine BribeSpot. Acesta oferă posibilitatea oamenilor obişnuiţi să scoată la lumină mica corupţie. Deci este un instrument care inspiră putere şi încredere acolo unde până acum nu erau.

Aşa cum mai demult în comunităţile mai mici, precum satele, acţiunile reprobabile erau repede descoperite şi sancţionate de către toţi membrii comunităţii, la fel acum şi BribeSpot, cu ajutorul internetului, permite extinderea acestor mecanisme sociale de combatere a corupţiei la nivel de oraş, ţară sau chiar glob", explică Drăgan. Donaţia românului a fost foarte apreciată de echipa BribeSpot, spune Bartas. „E întotdeauna greu să obţii donaţii prin PayPal. Aşa că atunci când am fost notificaţi că cineva ne-a trimis câţiva dolari, ne-am bucurat cu toţii. Noi suntem developeri şi ne interesează în primul rând problemele tehnologice, dar cu asemenea ocazii simţim că facem ceva mai important decât crearea unei aplicaţii oarecare", spune lituanianul.

"În România, mica corupţie o văd la fel de gravă ca marea corupţie: marea corupţie e practicată de puţini, dar mica corupţie este practicată de mulţi. Deci efectele celor două asupra societăţii sunt comparabile.''
Ştefan Drăgan inginer IT la Bitdefender

400 de euro este preţul mediu pentru o operaţie de cezariană în spitalele româneşti.

Viitorul sună bine

Cătălin Gorun Ciupercescu, un tânăr de 30 de ani absolvent al ASE Bucureşti, nu le-a donat bani celor de la BribeSpot, însă a contribuit la baza de date a aplicaţiei. „În ultimii ani mi s-au cerut bani de mai multe ori. Prima dată, la facultate, pentru a promova examene. Am avut un profesor care a cerut cu nesimţire în amfiteatru un frigider. A menţionat şi modelul. Un coleg a strâns bani de la colegii de facultate, l-a cumpărat şi livrat acasă la profesor. Când l-a văzut, profesorul l-a deschis şi s-a plâns că e gol. Colegul nostru s-a dus la piaţă şi i-a umplut frigiderul. A doua oară în trafic la poliţişti, pentru reducerea amenzii.

Lituanianul Artas Bartas prezintă conceptul BribeSpot la Garage 48 

image

A treia oară pentru obţinerea unui post în administraţia financiară. Mi s-a transmis foarte direct prin telefon că postul este la Circa Financiară în Departamentul de Control. Oferta a venit fără să o cer pentru că şeful de departament era rudă cu o colegă, iar aceasta m-a recomandat. Mi s-a spus că va trebui să plătesc pentru post, dar că îmi recuperez foarte repede banii pentru că salariul de la stat se dublează din atenţiile primite. Am refuzat în fiecare din aceste situaţii să dau şpagă, şi din cauza asta am întâmpinat dificultăţi, dar sunt fericit de alegerea făcută", spune Ciupercescu.

Tânărul a remarcat şi el potenţialul aplicaţiei lui Bartas. "Prin intermediul aplicaţiei se poate face foarte uşor o identificare a zonelor în care trebuie făcute investigaţii aprofundate. De exemplu, dacă am un spital în care în mod constant mi se spune că se cer bani de către un anumit doctor pentru o operaţie, atunci un poliţist sub acoperire poate realiza un flagrant mult mai uşor. Pe lângă aceste avantaje un pic mai greu de atins, un mare avantaj practic este că poţi să vezi care este preţul pentru anumite servicii. De exemplu pentru operaţie de cezariană poţi să vezi că preţul mediu este de 400 de euro, iar pentru evitarea pierderii carnetului de conducere între 35 şi 50 de euro. Aşa măcar ştii cât trebuie să dai", spune Ciupercescu.

Disponibilă pe mai multe platforme

În prezent, aplicaţia nu este disponibilă decât pe platforma Android, însă developerii lucrează la variantele pentru iPhone şi Blackberry.
BribeSpot va fi în continuare gratuită, spune Bartas. „Vom încerca să înfiinţăm un ONG prin intermediul căruia să lucrăm cu alte organizaţii implicate în acţiuni anticorupţie. Până acum, am discutat cu Transparency International şi cu Banca Mondială şi am intrat într-un parteneriat cu Universitatea din Vilnius", spune Bartas.

Dacă aplicaţia va prinde la public şi va începe să pună probleme serioase funcţionarilor corupţi, Bartas se aşteaptă la cyber-atacuri, pe modelul războaielor purtate între WikiLeaks, guvernul SUA, instituţii financiare americane şi grupul Anonymous. „Încercăm să ne pregătim pentru astfel de lucruri încă de pe acuma. Sistemul va fi securizat cât se poate de mult. Chiar dacă un hacker va reuşi să intre în baza noastră de date, nu va găsi informaţii cu ajutorul cărora să poată identifica vreun utilizator al aplicaţiei", spune Bartas. În prezent, website-ul BribeSpot.com este găzduit în norul Amazon.

Reclamaţii mincinoase

Pericolul cel mai mare cu care se confruntă BribeSpot este aruncarea în derizoriu a serviciului prestat de către aplicaţie prin inundarea bazei sale de date cu reclamaţii frivole sau maliţioase. Deocamdată, majoritatea avertismentelor par a fi legitime, însă există totuşi destule "prostiuţe" - de genul "€150 - Mită la Boc ca să plece de la guvern" - cât să-i îngrijoreze pe developeri. "În momentul de faţă, avem câţiva ambasadori - utilizatori activi care introduc în sistem cel puţin
o reclamaţie pe zi.

Ne-am dori să vedem mult mai mulţi utilizatori care să introducă date cu o frecvenţă mai mică.  Datele rezultate atunci ar fi mai valoroase. Este normal să avem utilizatori care sunt nevoiţi să dea două sau trei mite pe lună, pe care apoi le reclamă la noi. Putem presupune că aceşti utilizatori nu fac reclamaţii false bazate pe anumite interese. Însă o persoană care raportează o grămadă de mite este un pic suspectă", explică Bartas.

Mite româneşti

- Bucureşti: €10 la agenţii de trafic pentru păstrarea carnetului de conducere
- Bucureşti: €500 la o doctoriţă pentru internare şi realizarea unei biopsii
- Ploieşti: €100 la un profesor pentru a lua nota 6 la un examen
- Cluj: €50 la un anestezist
- Cluj: €12 la un antreprenor de pompe funebre
- Drobeta Turnu-Severin: €10 la conductorul de tren
- Timişoara: €200 pentru loc la cămin
- Sighetu Marmaţiei: €1.000 pentru angajare pe post de asistent sau medic într-un spital
- Sighetu Marmaţiei: €1.000 pentru promovarea examenului de bacalaureat
- Braşov: €12 la "un poliţist tânăr" pentru a nu pierde carnetul de conducere pe motiv de lipsă de trusă medicală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite