VIDEO Corupţia ne ţine la poarta Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a amânat până la toamnă discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Olanda, Germania şi Franţa nu discută intrarea României şi Bulgariei în Schengen, decât după rezultatele evaluării pe Justiţie, ce vor fi publicate în iulie.

„Nu luăm nicio decizie pe intrarea celor două ţări în Schengen până nu vedem rapoartele pe Justiţie. După ce le vedem, aderarea va fi în trepte. Prima parte, probabil, în toamnă". Aşa se poate rezuma mesajul Consiliului miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne ai UE care a avut loc ieri, la Luxemburg.  

Singurul consens al statelor membre a fost că nicio decizie nu va fi luată în privinţa Schengen înainte de publicarea ultimelor rapoarte pe Justiţie din cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV) al Comisiei Europene.

După publicarea acestora, în iulie anul acesta, Consiliul se va întâlni, din nou, în septembrie, pentru „a dezbate" când şi dacă va fi luată o decizie concretă de aderare. „După întâlnirea din septembrie, o decizie ar putea dura o lună sau mai multe luni", a anunţat ministrul de Interne francez, Claude Guéant.
Amânarea aderării celor două ţări la spaţiul Schengen este, conform ministrului francez de Interne, „o manieră de a instala încrederea suplimentară" în cele două ţări. Acesta a vorbit despre un „foarte posibil" scenariu, şi anume: România şi Bulgaria să adere la Schengen în două trepte, deschizând mai întâi frontierele aeriene şi maritime, iar apoi pe cele terestre. 

Franţa aşteaptă evaluările

Dacă raportul pe Justiţie din vară este „bun", în septembrie, statele membre vor discuta aderarea aeriană şi maritimă a României şi Bulgariei la Schengen. Apoi, în vara lui 2012, după următorul raport pe Justiţie, statele membre ar urma să se reunească pentru a discuta a doua treaptă de aderare, cea terestră.

„Noul raport din 2012 ar putea să conţină răspunsul referitor la când va adera România în a doua etapă, cea terestră", a mai spus Claude Guéant. Unele state membre fac legătura dintre rapoartele MCV şi extinderea Schengen, mai susţine Guéant, pentru a oferi o garanţie mai solidă că aceste două ţări sunt pregătite să li se încredinţeze graniţele Schengen. Rezultatele rapoartelor pe Justiţie, a mai spus el, vor reprezenta un răspuns. Şi Germania a spus că asteaptă raportul pe Justiţie înainte de orice discuţie legată de Schengen, a anunţat ministrul de Interne, Hans-Peter Friedrich.

Olanda: „Vrem calitate!"

Legătura cu reforma în justiţie este foarte importantă, pentru că trebuie să fim 100% siguri de aceste două ţări, a spus ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers. El cere României şi Bulgariei să aibă un stat de drept, o luptă eficientă împotriva corupţiei şi a crimei organizate înaintea începerii oricărei discuţii despre aderarea la Schengen.

„Mai vorbim la toamnă, după raportul pe Justiţie", a anunţat acesta, care aminteşte celor două ţări că guvernul olandez face o legătură foarte puternică între rapoartele de monitorizare pozitive şi aderarea la Schengen. „Politica noastră a fost mereu următoarea: calitate înainte de viteză. Vrem să tragem lecţii din trecut. Am învăţat că stabilirea unor termene transmite un semnal greşit. Aici este vorba de merite, nu de o dată anume", a mai spus Leers. 

Traian Igaş vede „un mic succes"

„Nu vreau să mai menţionez că iarăşi s-a amânat decizia, tot ce pot spune este că azi am obţinut un mic succes şi că ne aşteptăm la discuţii în septembrie", a spus ministrul român de Interne, Traian Igaş, prezent la Luxemburg. El a adăugat că sunt mai multe ţări care aşteaptă cu interes raportul pe Justiţie din luna iulie, cum ar fi Olanda, Franţa şi Germania.

„Nu cred că trebuie să condiţionăm foarte mult cele două lucruri, cu toate că România s-a înscris pe acest drum în ceea ce priveşte creşterea şi crearea unei premise pentru un raport pozitiv. Indiferent de ce se va întâmpla în septembrie, noi pe acest drum vom continua să mergem cu cea mai mare convingere, pentru că ne dorim o perspectivă europeană din toate punctele de vedere", a mai spus Igaş.  Europarlamentarul român Marian Jean Marinescu (grupul PPE) este convins că în luna septembrie va fi luată o decizie privind aderarea. „Indiferent dacă în concluziile Consiliului va fi sau nu trecut acest termen, atunci se va lua decizia", ne-a declarat el.

Speranţe pentru septembrie

Marian Jean Marinescu  a afirmat că legătura dintre aderarea la spaţiul Schengen şi monitorizarea pe Justiţie este artificială şi nu are caracter oficial. „Nu există astfel de referiri în concluziile Consiliului JAI. Sigur, neoficial, anumite guverne pot face anumite legături. Dar nu uitaţi că, în PE, deputaţii germani şi francezi au votat pentru. Olandezii au votat contra, e adevărat, dar nici aceia toţi. Germanii şi francezii nu ar fi votat aşa dacă nu ar fi avut semnalul de la guvernele de acasă. După părerea mea, s-a făcut ce trebuie în această direcţie, mai rămâne însă problema Olandei", a afirmat el.

"Politica noastră a fost mereu următoarea: calitate înainte de viteză. Vrem să tragem lecţii din trecut. Am învăţat că stabilirea unor termene transmite un semnal greşit."
Gerd Leers
ministrul olandez pentru Imigraţie

„Mai vorbim la toamnă!"

Comisia Europeană a contestat mereu orice legătură între progresul reformelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi evaluarea României şi Bulgariei privind intrarea în Schengen. Reprezentantul Comisiei de la Consiliul JAI de la Luxembourg a spus încă odată că, din punctul de vedere al CE, nu există nicio legătură între evaluarea Schengen şi responsabilităţile sale ca instituţie. Ungaria, care deţine momentan preşedinţia Consiliului UE, a încercat să obţină un termen-limită şi o decizie cât mai curând. „Nu se pune problema unui termen-limită pentru aderarea celor două ţări", a spus însă un oficial al CE.  Consiliul JAI a decis că discuţiile vor fi reluate la toamnă.

Comentariu: A ieşit prost. Viitorul sună rău!

Ovidiu Nahoi, redactor-şef „Adevărul Europa"

României nu i-a ieşit mai nimic la Consiliul JAI de la Luxemburg. Nu am primit un termen clar pentru o viitoare aderare la Schengen - septembrie reprezintă doar o dată legată de mulţi „dacă".

Statele „sceptice", Franţa, Germania şi Olanda, leagă în mod oficial aderarea noastră de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Chiar dacă atât Comisia, cât şi Parlamentul - ca să nu mai vorbim de România - au respins această conexiune, statele membre se dovedesc, iată, mai puternice decât instituţiile europene. Legătura Schengen-MCV nu e înscrisă în documentul final al reuniunii, dar, de facto, ea există. Pot Comisia şi Parlamentul să spună orice. Franţa, Germania şi Olanda procedează cum cred de cuviinţă.

Viitorul sună rău. Următoarea preşedinţie, cea poloneză, nu se mai arată atât de motivată să ne sprijine, precum a fost cea ungară. Dosarul Schengen nu se numără printre priorităţile ei, iar preşedintele român tocmai a boicotat o reuniune a liderilor central-europeni, organizată de Varşovia.

Ministrul de Interne francez, Claude Guéant, ne transmite că aderarea deplină la Schengen ar putea avea loc după examinarea raportului pe Justiţie din... 2012!  Ceea ce înseamnă că nu ni se dă vreo şansă de a scăpa curând de monitorizare.

Rămânem, deci, pe termen nedefinit, membri de mâna a doua ai UE. Iar pericolul ce se profilează la orizont este maxim: legarea MCV de dosarul fondurilor europene, unde şi aşa stăm prost. Statele net contributoare - printre ele, iarăşi, Germania şi Olanda - de-abia aşteaptă să-şi mai subţieze nota de plată. Dacă aşa ceva se va întâmpla, chiar că ne-am ars!

"Septembrie reprezintă doar o dată legată de mulţi «dacă»."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite