Corupţia din Italia duce la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalurile de corupţie de la Roma scot la iveală legături cu Rusia şi serviciile sale secrete.

Printre cei luaţi în vizor în ultimele zile de procurorii italieni se numără apropriaţi ai premierului italian Silvio Berlusconi (cunoscut pentru prietenia cu premierul rus Vladimir Putin), politicieni, oameni de afaceri şi nu în ultimul rând funcţionari ENI, principala companie italiană din domeniul energiei şi una din cele mai mari din lume (prezentă şi în România), aliat de bază al exportatorului rus de gaze naturale, Gazprom.

Investigaţiile au pornit de la un caz de corupţie - al deputatului Alfonso Papa, parlamentar din partea partidului aflat la guvernare (PdL) şi fost judecător - acuzat că ar fi făcut parte dintr-o "reţea paralelă de informaţii" ce ar fi folosit informaţii obţinute ilegal pentru a rezolva problemele cu legea ale politicienilor sau ale oamenilor de afaceri corupţi. În plus, Papa este acuzat că ar fi intervenit pe lângă conducerea ENI să ofere un post cheie - în departamentul de securitate al companiei - unei tinere din Est, Ludmila Spornik, fostă infirmieră şcolită în Ucraina şi traducătoare la Moscova pentru delegaţiile de politicieni sau oameni de afaceri italieni.

Ziarul "Corriere della Sera" scrie că Ludmila Spornik are probabil legături cu serviile secrete ruse şi cu nomeklatura de la Moscova. Între timp, Guvernul italian păstrează tăcerea, iar grupul ENI (al cărui sediu a fost percheziţionat din nou în această săptămână) dă asigurări că "politica nu are nicio legătură". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite