Coreea de Sud: bogaţi, corupţi şi graţiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea naţională de la 15 august ar putea aduce scutirea de închisoare pentru zeci de magnaţi şi politicieni delincvenţi. Dreptul de a graţia îi aparţine şefului statului. Şefii de la Samsung şi Hyundai Motors sunt printre magnaţii iertaţi de preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak în anii trecuţi.

Pe 15 august, Coreea de Sud aniversează eliberarea de sub guvernarea japoneză, în 1945. Ziua este una specială mai ales pentru sud-coreenii aflaţi în închisoare, deoarece mulţi sunt graţiaţi prin decret prezidenţial. 

Totuşi, există suspiciunea că preşedintele Lee Myung-bak  îşi foloseşte acest drept pentru a scuti de pedepse mai ales pe cei bogaţi şi influenţi, după cum scrie „The Economist" în ultimul său număr.

Camera de Comerţ şi Industrie a Coreei de Sud face lobby pentru graţierea, în acest an, a 78 de directori executivi aflaţi în închisoare. Preşedintele Lee pare destul de generos în această privinţă.

Anul trecut, de exemplu, cel mai bogat om al ţării, Lee Kun-hee, preşedintele şi directorul executiv al grupului Samsung Electronics, a fost scutit de condamnarea pentru evaziune fiscală şi abuz de încredere. El primise, în 2008, trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 109 milioane de dolari pentru mituirea unor procurori, judecători şi politicieni influenţi din Coreea de Sud.

Unul dintre motivele graţierii sale, în decembrie 2009, a fost că Lee, care e membru al Comitetului Olimpic Internaţional, ar fi putut ajuta candidatura provinciei sud-coreene Pyeongchang la găzduirea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2018. Acest lucru nu a fost posibil însă, deoarece, ulterior, CIO a decis să-i suspende acestuia dreptul a participa la întrunirile sale timp de cinci ani. În martie, Lee Kun-hee, care are o avere estimată la 3,4 miliarde de dolari, a revenit la conducerea grupului Samsung.

Graţierea, „unealtă politică"

Un alt magnat, Kim Seung-youn, şeful conglomeratului Hanwha, a cărui avere se ridică la un miliard de dolari, a fost şi el iertat, în august 2008. Kim fusese condamnat la 18 luni de închisoare pentru că a bătut angajaţii unui bar.

Numai în august 2008, preşedintele Lee Myung-bak a scutit de închisoare 74 dintre „cei mai cunoscuţi" executivi din Coreea de Sud, motivând că acest lucru „revigorează economia şi creează noi joburi".
Printre norocoşii graţiaţi atunci se află şefii Hyundai Motor şi SK, un conglomerat din domeniul telecomunicaţiilor şi energiei. Preşedintele SK, Chey Tae-won, fusese condamnat pentru participarea la o fraudă financiară, iar şeful Hyundai, Chung Mong-koo, pentru abuz de încredere şi delapidare.

Sean Hayes, şeful unei companii de avocaţi din Seul, a declarat pentru „The Economist" că dreptul de a graţia, conceput iniţial pentru a corecta greşelile justiţiei, fost adesea folosit ca „unealtă politică". El propune ca puterea de a ierta condamnaţii de închisoare să fie acordată unui comitet independent.

„Reconciliere naţională"

Casa Albastră (Preşedinţia Coreei de Sud) ia în calcul în acest an şi graţierea fratelui fostului preşedinte, Roh Moo-hyun, condamnat pentru dare de mită. Roh Geon-pyeong (68 de ani) execută o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare.

"Graţierea «executivilor» revigorează economia şi creează noi joburi."
Lee Myung-bak
preşedintele sud-coreean

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite