Coreea de Nord are un nou „prinţ roşu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kim Jong-Un, fiul dictatorului nord-coreean Kim ­Jong-Il, ar fi fost deja desemnat ca succesor al acestuia de către partidul unic de la putere, susţine cotidianul japonez „Tokyo Shimbun“, care afirmă că a avut acces la un document revelator în acest sens.

În vederea succesiunii oficiale, regimul comunist de la Phenian pregăteşte un congres extraordinar, care ar urma să aibă loc înainte de cea de-a 65-a aniversare de la înfiinţarea partidului unic, respectiv la 10 octombrie. Documentul citat de de „Tokyo Shimbun" precizează că Jong-Un, 27 de ani, a primit de la părinţii săi „o educaţie revoluţionară şi de autoritate, calităţi necesare pentru continuarea revoluţiei".

În plus, tatăl său, Kim Jong-Il „a depus toate eforturile pentru a-i oferi mezinului său calităţi de mare conducător, care excelează şi în arta scrisului şi a sabiei". Jong-Un se află, astfel, în faţa unei provocări fără precedent în istoria comunistă a bastionului stalinist de la Phenian: aceea de a menţine puterea supremă în mâinile aceleiaşi familii, pe ­parcursul a trei generaţii.

Numărătoarea inversă a succesiunii a început, de fapt, în august 2008, când „Conducătorul iubit" a suferit un atac cerebral ce i-a zdruncinat serios sănătatea. Kim Jong-Il a realizat atunci necesitatea pregătirii de urgenţă a viitorului de lider absolut pentru cel mai mic fiu al său, pe care nu a vrut să-l expună unei lupte pentru preluarea puterii. Astfel, din 2009, Kim ­Jong-Un începe să-şi facă apariţia tot mai des alături de tatăl său, pentru a nu i se reproşa cumva eventuala lipsă de experienţă în ale politicii.

Însă adevărata miză a succesiunii la putere în Coreea de Nord se află în lupta dintre facţiunile rivale din rândul Partidului Muncitorilor. Fiecare dintre acestea îşi doreşte să-l „controleze" pe viitorul lider al ţării, pentru ­a-şi asigura supremaţia, susţin unii comentatori politici.

„Kim Jong-Un va fi o marionetă în mâinile vechii gărzi a partidului, care nu are decât un singur obiectiv: acela de a muri liniştită în propriul pat", afirmă politologul rus Andrei Lankov, care este de părere că o eventuală reformă a regimului va fi imposibilă, în ciuda tinereţii noului „prinţ". 

„Tânăr general" în Elveţia

La sfârşitul anilor '90, Kim Jong-Un (supranumit „Tânărul General") a petrecut circa patru ani în Elveţia, afirmă publicaţia elveţiană „L'Hebdo". Acolo ar fi frecventat cursurile a două instituţii de învăţământ, unde era înscris sub un nume fals, „Pak Chol" şi unde figura ca fiu de şofer.

Nu întâmplător regimul de la Phenian a ales Ţara Cantoanelor pentru educaţia odraslei comuniste. Potrivit unui raport al CIA, în băncile elveţiene se află peste două miliarde de dolari care au o legătură strânsă cu regimul stalinist din Coreea de Nord. 

"Kim Jong-Un va fi o marionetă în mâinile vechii gărzi a partidului, care nu are decât un singur obiectiv: acela de a muri liniştită în propriul pat."
Andrei Lankov
politolog rus

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite