Aproape 200.000 de oameni se află în taberele de prizonieri din Coreea de Nord, potrivit unui ONG american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA somează Coreea de Nord să respecte drepturile cetăţenilor săi, dintre care aproape 200.000 se află în taberele de prizonieri ale regimului de la Phenian din cauza părerilor personale, relevă un raport al unei organizații neguvernamentale, citat de AFP.

Potrivit documentului, publicat de Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, cu sediul la Washington, există între 150.000 şi 200.000 de deținuți politici în Coreea de Nord, chiar dacă Phenianul neagă acest fapt.

Unii dintre ei au fost condamnaţi pentru delicte minore cum ar fi fredonarea unor melodii sud-coreene sau pentru că au călătorit în China. Iar în închisoare au ajuns și familiile acestora, inclusiv copii și bunici.

Raportul organizației neguvernamentale, care se bazează pe interviuri cu 60 de foşti prizonieri şi gardieni, scoate în evidență faptul că în rândul deținuților se înregistrează „o rată foarte mare a mortalității", generată de „abuzuri, tortură, execuţii şi subnutriţie".

După publicarea documentului, emisarul special al Statelor Unite pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, Robert King, a somat Phenianul să „respecte drepturile omului".

King a declarat că și presa este parțial vinovată pentru faptul că nu se acordă suficientă atenție situației deținuților din Coreea de Nord.

Potrivit lui, la ora actuală, presa „are tendinţa de a arăta mai mult interes pentru rachete şi bombe decât pentru drepturile omului şi taberele de prizonieri, care sunt mai greu de văzut".

„Nord-coreenii au permis (presei străine) să vină şi să observe lansarea unei rachete. Însă nu îi vor lăsa să vadă ce se petrece în tabere", a adăugat acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite