Satelitul nord-coreean va fi instalat astăzi pe racheta pregătită de lansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satelitul nord-coreean urmează să fie instalat astăzi pe lansatorul deja pregătit, aflat în nord-vestul Coreei de Nord, a anunţat un oficial al Comitetului pentru tehnologie spaţială, citat de AFP.

„Preconizăm că vom încheia asamblarea astăzi", a declarat într-o conferinţă de presă Ryu Kum-Chol, directorul adjunct al Direcţiei pentru dezvoltare spaţială din cadrul Comitetului, notează Mediafax.

Racheta Unha-3 va încerca să plaseze pe orbită acest satelit de observare a Pământului între 12 şi 16 aprilie.

Ryu a vrut să le dea asigurări ţărilor din zona pe care o va survola lansatorul, statele vizate fiind Coreea de Sud, Japonia şi Filipine.

„Am ales o traiectorie sigură", a precizat el. „Primul etaj trebuie să cadă la 160 de kilometri de coastă şi cel de-al doilea etaj la circa 200 de kilometri de coasta filipineză".

El a amintit că racheta „este capabilă să se autodistrugă" în caz de necesitate.

Planul Coreei de Nord de a lansa un satelit pe orbită, cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acțiune, a stârnit protestele comunității internaționale.

În timp ce Phenianul afirmă că misiunea satelitului este să strângă informaţii despre recoltele, pădurile şi resursele naturale ale Coreei de Nord, Statele Unite şi aliaţii lor spun că ar fi vorba de un test balistic deghizat.

Lansarea satelitului are loc în contextul în care Phenianul organizează festivități grandioase pentru a marca împlinirea, la 14 aprilie, a 100 de ani de la nașterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite