Un oficial nord-coreean ar fi fost executat cu lansatorul de obuze din ordinul lui Kim Jong-un

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Phenianul a recurs la o „epurare sângeroasă" în rândul ofiţerilor şi oficialilor de rang înalt, în cursul perioadei de doliu de după moartea lui Kim Jong-il, întrucât unii dintre aceștia nu ar fi dat dovadă de loialitate. Execuțiile ar fi fost făcute „prin metode barbare, inclusiv lansatoare de obuze", scrie cotidianul sud-coreean „Chosun Ilbo", preluat de „The Independent".

Un adjunct al ministrului Apărării găsit beat în timpul perioadei de doliu pare că a fost executat cu un lansator de obuze, la ordinul lui Kim Jong-un, cel de-al treilea fiu şi succesorul lui Kim Jong-il, care a murit în decembrie.

Noul lider ar fi vrut ca, în urma execuţiei, „să nu mai rămână din el nicio urmă, nici măcar un fir de păr", scrie cotidianul sud-coreean în ediţia de joi.

Un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Unificării a calificat informaţia drept „plauzibilă", subliniind că Phenianul „a spus clar că cei care încalcă perioada de doliu vor fi pedepsiţi".

Potrivit cotidianului sud-coreean, care atribuie informaţia despre epurare unei surse guvernamentale, regimul nord-coreean a pus această ameninţare în aplicare tocmai pentru a demonstra autoritatea „liderului suprem" Kim Jong-un, notează Mediafax.

Noul lider de la Phenian ar fi ordonat unor oficiali să „se debaraseze" de zeci de ofiţeri şi oficiali civili.

Cei găsiţi vinovaţi de infracţiuni începând de la starea de ebrietate şi până la hărţuire sexuală se pare că au fost executaţi.

Unii experţi se întreabă dacă succesorul lui Kim Jong-il ar fi dat ordinele personal sau dacă ar fi transmis doar sugestii unor oficiali de rang inferior.

„Mă îndoiesc că ar fi controlat totul în mod direct", a declarat Kim Tae-woo, preşedintele Institutului pentru Unificarea Naţională a Coreei.

„Kim Jong-un trebuie să fie foarte atent", având în vedere că urmează să-şi impună controlul asupra unor ofiţeri care sunt mult mai bătrâni şi mai experimentaţi decât el, a adăugat Tae-woo, un cunoscut expert militar.

„Vrea să-i elimine pe acei generali care-i stau în cale", este de părere acesta, dar e nevoit să facă acest lucru prin intermediul unei „mici clici de generali", care consideră loialitatea faţă de acesta, în calitate de lider necontestat, drept esenţială pentru propria lor supravieţuire şi pentru supravieţuirea regimului.

Informaţia este publicată în contextul în care Phenianul se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune luna viitoare, marcând 100 de la naşterea lui Kim Il-sung.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite