Planul Coreei de Nord de a lansa un satelit cu ajutorul unei rachete, „un act grav și provocator”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Phenianul a anunțat că va lansa între 12 și 16 aprilie o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit. Scopul: marcarea a o sută de ani de la nașterea lui Kim Il-sung, care a condus Coreea de Nord de la fondarea acesteia, în 1948, până când a încetat din viață (în 1994), notează BBC.

Imediat după anunțul făcut în presa oficială de la Phenian, SUA și țările din vecinătatea Coreei de Nord au condamnat planul acesteia.

Statele Unite au afirmat că lansarea programată de Phenian ar pune în pericol securitatea regională, iar Japonia a îndemnat Coreea de Nord să fie mai reținută. La rândul său, Coreea de Sud a declarat că inițiativa Phenianului reprezintă „o violare clară" a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Deși Coreea de Nord insistă că lansarea rachetei are loc în scopuri civile (plasarea unui satelit pe orbită) și nu militare, există temeri că în acest fel Phenianul și-ar testa o rachetă cu rază lungă de acțiune.

De altfel, secretarul de stat american Hillary Clinton a catalogat anunțul Phenianului drept „provocator", cerându-i să se conformeze obligațiilor internaționale pe care și le-a asumat.

Luna trecută, Phenianul a fost de acord să suspende testarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, urmând să primească din partea Statelor Unite 240.000 de tone de alimente ca ajutor.

Totodată, Phenianul a acceptat să suspende activitățile de îmbogățire a uraniului și să le permită inspectorilor ONU să revină pe teritoriul Coreei de Nord pentru controale.

În urmă cu trei ani, Phenianul a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune în același scop declarat: plasarea unui satelit pe orbită. În timp ce nord-coreenii susțineau că satelitul a ajuns pe orbită, oficiali occidentali declarau că niciun satelit al Coreei de Nord nu a ajuns în spațiu, susținând, totodată, că lansarea a fost, de fapt, un test cu rachetă cu rază lungă de acțiune.

Anunțul făcut astăzi de Phenian vine în contextul în care noul lider nord-coreean Kim Jong-un încearcă să-și consolideze puterea. Acesta a devenit „liderul suprem" al Coreei de Nord la sfârșitul anului trecut, după ce tatăl său, Kim Jong-il, a decedat la 17 decembrie, după ce a condus Coreea de Nord timp de 17 ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite