Coreea de Nord, scoasă de pe "axa răului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Bush va renunţa la unele sancţiuni comerciale împotriva Phenianului, după ce regimul nord-coreean a înaintat declaraţia privind programele nucleare Washingtonul a promis

Administraţia Bush va renunţa la unele sancţiuni comerciale împotriva Phenianului, după ce regimul nord-coreean a înaintat declaraţia privind programele nucleare

Washingtonul a promis scoaterea Coreei de Nord de pe lista statelor care sponsorizează terorismul, după de Phenianul s-a conformat programului de dezarmare nucleară.

Preşedintele George. W. Bush a declarat ieri, la Washington, că SUA vor ridica unele sancţiuni comerciale împotriva Coreei de Nord. Este o schimbare remarcabilă de politică împotriva regimului comunist de la Phenian, pe care George Bush l-a numit ca parte a unei "axe a răului".

Bush a spus că va notifica congresul de faptul că intenţionează să scoată această ţară de pe "lista neagră" a statelor care sponsorizează terorismul.

Anunţul a venit după ce Phenianul a predat declaraţia completă privind programele sale nucleare la Beijing, China fiind ţara care a condus negocierile privind dezarmarea.

SUA "nu îşi fac iluzii" privind Phenianul

Bush a spus că gestul este "un pas înainte în direcţia bună", dar a precizat că Washingtonul rămâne suspicios privind regimul comunist de la Phenian. "SUA nu îşi fac iluzii în privinţa regimului", a declarat el.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice, aflată în Japonia la un summit al miniştrilor de externe ai G8, a declarat presei că este încă mult de lucru pentru a verifica dacă Phenianul a renunţat cu adevărat la decizia de a fabrica arme nucleare.

Declaraţia conţine detalii privind rezervele de plutoniu ale Coreei de Nord. În cadrul negocierilor, SUA ceruseră ca Phenianul să recunoască faptul că ar avea şi un program separat de îmbogăţire a uraniului şi că ar aproviziona Siria cu tehnologie nucleară, cerinţe care au întârziat negocierile şi la care SUA au renunţat în cele din urmă.

Potrivit acordului, Coreea de Nord se angajează să coopereze la procesul de dezarmare şi să renunţe la orice fel de activităţi nucleare.

Acordul prevede că Phenianul va primi ajutoare economice. Oficialii Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică vor analiza documentele pentru a vedea dacă sunt corecte şi complete.

Turnul reactorului din Yongbyon va fi dărâmat în direct la CNN

Regimul de la Phenian a invitat câteva televiziuni internaţionale, între care CNN, să transmită în direct, astăzi, dărâmarea prin implozie a turnului de răcire al complexului nuclear de la Yongbyon.

Turnul va fi distrus, într-un gest ce simbolizează oprirea activităţii nucleare, au declarat oficialii nord-coreeni. Reconstruirea lui ar dura mai mult de un an, apreciază oficialii americani. Coreea de Nord a închis reactorul de la Yongbyon în februarie 2007.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite