Coreea de Nord s-a jucat iarăşi cu rachete în Marea Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a lansat, ieri, un număr neprecizat de rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei. Incidentul a fost anunţat de agenţia de presă japoneză Kyodo şi confirmat de

Coreea de Nord a lansat, ieri, un număr neprecizat de rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei.

Incidentul a fost anunţat de agenţia de presă japoneză Kyodo şi confirmat de serviciile secrete sud-coreene. Canalul public de televiziune NHK a precizat că nu a fost vorba de rachete cu o rază de acţiune mai mare de 3.500 km, ci de rachete de o mai mică anvergură, care nu au reprezentat o ameninţare la securitatea Japoniei. Aceste "exerciţii" survin într-o perioadă tensionată dintre Coreea de Nord şi Ţara Soarelui răsare. Tokyo a instituit sancţiuni economice severe împotriva Phenianului după experimentul nuclear nordcoreean din octombrie 2006.

Tiruri contra bani? Nu este pentru prima dată când regimul lui Kim Jong Il recurge la acest gen de acţiuni care declanşează crize diplomatice. Prima s-a desfăşurat pe 1 mai 2005, dar, în iulie 2006, dictatura comunistă nord-coreeană a dispus testarea a şapte rachete cu rază lungă de acţiune, capabile să ajungă până în America de Nord.

Potrivit autorităţilor sud-coreene, Phenianul ar dispune de 600 de rachete Scud cu rază scurtă de acţiune, dar şi 100 de exemplare Rodong- I. Un expert japonez, Toshimitsu Shighemura, este de părere că ieri regimul de la Phenian nu a vrut să provoace o surpriză prea mare, ci doar să atragă atenţia asupra unor probabile neînţelegeri financiare. Conform acordului încheiat în februarie, autorităţile nord-coreene au acceptat să renunţe la programul nuclear, dar au solicitat ca fondurile blocate în Banca Delta Asia din Macao să fie transferate în Coreea de Nord. Cele 25 de milioane de dolari aflate în această bancă au fost blocate după ce SUA au acuzat instituţia financiară de spălare de bani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite