Coreea de Nord invită inspectorii sa viziteze instalaţiile nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a invitat inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a ajuta a la punerea în aplicare a acordului încheiat recent cu Statele Unite, care include un moratoriu privind activităţile nucleare ale Phenianului în schimbul unui ajutor alimentar, relatează AFP

Această propunere a fost făcută luni seara, la Beijing, de către negociatorul-şef nord-coreean privind energia nucleară, Ri Yong-Ho, conform unor imagini difuzate marţi de către postul sud-coreean de televiziune KBS.

Phenianul a anunţat vineri lansarea, în aprilie, a unui satelit de observaţie cu uz civil, un proiect care a uimit comunitatea internaţională stârnind îndoială cu privire la punerea în aplicare a acordului cu Washington încheiat pe 29 februarie.

Seul a acuzat luni regimul comunist din Coreea de Nord că încearcă să ascundă dezvoltarea unei de rachete cu focos nuclear prin lansarea acestui satelit, susţinând o "provocare serioasă".

Dar Coreea de Nord consideră că acordul este încă valabil.

"Poziţia noastră este că vom pune în aplicare acordul DPRK (Coreea de Nord, n.r.) - Statele Unite anunţat pe 29 februarie, cu toate elementele sale", a declarat Ri Yong-Ho.

"Pentru a pune în aplicare acest acord, am trimis o invitaţie către AIEA pentru a trimite inspectori în ţara noastră". Conform KBS, negociatorul nord-coreean a făcut aceste declaraţii după o întâlnirea cu omologul său chinez, Wu Dawei.

"Lansarea satelitului este un lucru iar acordul DPRK-SUA este un altul", a adăugat acesta, cerând Wahingtonului să îşi îndeplinească angajamentele şi să livreze ajutorul alimentar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite