Coreea de Nord: Kim Jong-un, celebrat de ziua lui drept "geniul geniilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord l-a celebrat duminică pe noul său lider Kim Jong-un, cu ocazia aniversării sale, difuzând un documentar în care fiul cel mic al lui Kim Jong-il, decedat în decembrie, este calificat drept "geniul geniilor" în materie de strategie militară.

Materialul difuzat de televiziunea publică îl prezintă pe Kim Jong-un la comanda unui tanc şi dând ordine soldaţilor din forţele aeriene, terestre şi maritime.

"Respectatul tovarăş Kim Jong-un este perfect instruit în privinţa tuturor strategiilor militare şi (...) demonstrează calităţi excelente de lider militar", afirmă comentariul care însoţeşte imagini cu soldaţii care sar de bucurie la vederea lui.

Kim Jong-un i-a succedat tatălui său, decedat la 17 decembrie din cauza unei crize cardiace, la vârsta de 69 de ani. Kim Jong-un este născut la 8 ianuarie, dar Phenianul nu a precizat niciodată care este anul naşterii sale. Experţii care studiază această ţară estimează că are peste 25 de ani şi mai puţin de 30.

Cultul personalităţii

Aniversările tatălui său, Kim Jong-il, la 16 februarie, şi ale bunicului său, la 15 aprilie, care au condus ţara cu mână de fier, sunt zile de sărbătoare în Coreea de Nord, cele mai importante din an.

De la moartea tatălui său, presa oficială - singura existentă în Coreea de Nord - a lansat o campanie pentru a crea un cult al personalităţii în jurul tânărului conducător, aşa cum s-a întâmplat anterior şi cu tatăl şi cu bunicul lui.

În documentarul difuzat duminică, propaganda oficială susţine că el a redactat prima sa teză de strategie militară la vârsta de 16 ani, că nu doarme decât trei sau patru ore pe noapte şi că renunţă adeseori la mâncare pentru a putea studia.

"Marele nostru general Kim Jong-il (...) îl numea geniul geniilor în ştiinţa militară", afirmă documentarul. Kim le seamănă perfect tatălui şi bunicului său atât ca personalitate, cît şi ca autoritate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite