Copiii africani, victime ale giganţilor industriei tutunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza restricţiilor tot mai mari din Occident, producătorii de ţigarete caută să-şi "crească" o nouă piaţă pe continentul negru Nigeria cere despăgubiri în valoare de cel

Din cauza restricţiilor tot mai mari din Occident, producătorii de ţigarete caută să-şi "crească" o nouă piaţă pe continentul negru

Nigeria cere despăgubiri în valoare de cel puţin 38,6 miliarde de dolari de la mari producători de ţigări. Kano, unul dintre statele acestei ţări din vestul Africii, acţionează în judecată BAT Nigeria - filiala companiei British American Tobacco - şi Philip Morris International, pentru recuperarea costurilor de tratament al bolilor cauzate de fumat.

British American Tobacco (BAT) şi Philip Morris se confruntă cu acuzaţii conform cărora ar încuraja tinerii şi minorii nigerieni să fumeze în scopul creşterii numărului de consumatori, pe fondul unei scăderi a vânzărilor de tutun în Occident. Avocaţii din cel mai mare stat al Nigeriei, Kano, au argumentat că aceste mari companii producătoare sponsorizează concerte pop şi evenimente sportive, iar în unele cazuri oferă gratuit ţigări, pentru a recruta copii care să devină fumători. Prima audiere din Kano a avut loc marţi. Procesul din Lagos a început în luna mai. Se aşteaptă ca şi alte state să se alăture în lupta în justiţie împotriva companiilor de ţigări.

A crescut numărul fumătorilor tineri

În afara despăgubirilor, în valoare de 38,6 miliarde de dolari, se doreşte ca Nigeria - cea mai populată ţară de pe continentul african - să restricţioneze vânzarea de ţigări persoanelor minore, spune avocatul Babatunde Irukera. "Instituţiile de sănătate publică sunt suprasolicitate", a adăugat el. Cea mai mare creştere a numărului de fumători se înregistrează în rândul tinerilor. Numărul de femei tinere fumătoare a crescut de 10 ori între anii 1990 şi 2001, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. O mare parte din probele reclamanţilor provin din documente interne ale companiilor de tutun care au fost întocmite cu ocazia unui acord de multe miliarde de dolari încheiat între industria tutunului din SUA şi guvernele statelor nigeriene în anii 1990.

Unele dintre aceste documente, care au ajuns în mâinile reporterilor de la "The Times", demonstrează încercările companiilor de a corupe tinerii prin sponsorizarea unor muzicieni cunoscuţi şi eforturile lor de a lupta împotriva iniţiativelor de control al tutunului.

Mai multă nicotină, pentru a crea dependenţă

Cercetătorii de la Harvard au confirmat un studiu realizat de autorităţile sanitare americane care au stabilit că procentul de nicotină din ţigări a crescut. Ei spun că s-au bazat pe informaţii furnizate chiar de fabricanţii de ţigări şi indică o creştere medie anuală a nicotinei cu 1,6% între 1998 şi 2005. Producătorii pun la îndoială studiile experţilor, afirmând că procentele de nicotină sunt la fel. Expertul Gregory Connoly de la Harvard susţine însă creşterea procentelor de nicotină, care contribuie la crearea unei dependenţe la tineri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite