Copii de bani gata, puşi la colţ de premierul cambodgian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru HunSen a avertizat că îi va demite pe toţi demnitarii care nu-şi vor disciplina propriile odrasle. Premierul cambodgian a promis măsuri severe împotriva adolescenţilor care

Primul-ministru HunSen a avertizat că îi va demite pe toţi demnitarii care nu-şi vor disciplina propriile odrasle.

Premierul cambodgian a promis măsuri severe împotriva adolescenţilor care gonesc nebuneşte
pe străzile capitalei Phnom Penh şi a garantat cu propria sa funcţie faptul că legea se va aplica oricui. Oraşul e plin de maşini şi motociclete moderne, extrem de scumpe şi de puternice, iar concursurile neautorizate dintre copiii de bani gata provoacă frecvent accidente grave.

Supranumit cândva "perla Asiei", oraşul Phnom Penh e astăzi o metropolă de vreo două milioane de locuitori, dintre care aproape jumătate sunt foarte bogaţi. Aproximativ 20% din bărbaţii adulţi ai oraşului câştigă peste 200.000 de dolari pe an.

Cei mai mulţi fac parte din familiile guvernanţilor, pentru că anii de instabilitate politică au favorizat afacerile celor aflaţi la putere. Copiii acestor familii formează o castă de adolescenţi răsfăţaţi, ce numără deja peste 10.000 de membri. Toţi au maşini sau motociclete de ultimă oră şi se distrează organizând curse prin mijlocul capitalei cambodgiene.

Amenzile îi amuză

Conform rapoartelor poliţiei rutiere, ori de câte ori beizadele din Phnom Penh sunt arestate pentru grave încălcări ale Codului Rutier, imediat un general sau un înalt demnitar sună la poliţie ca să-i elibereze pe "micuţi". Poliţia îi eliberează, dar le administrează amenzi usturătoare.

Însă tinerii nu se lasă intimidaţi. Plătesc sumele minuscule prevăzute de lege şi apoi fac clasamente cu numărul de amenzi încasate de fiecare, lunar. Premierul a avut ocazia să-i întâlnească personal, de mai multe ori, şi, în acest weekend, a decis că e timpul să intervină.

Hun Sen promite demiterea "pe loc"

Într-un discurs aspru şi concis, transmis de mass-media locale, prim-ministrul cambodgian a garantat poliţiei că orice demnitar care va interveni în favoarea tinerilor rebeli va fi demis imediat, iar oficialii militari vor fi şi degradaţi.

"Cei care vor încerca să mituiască forţele de poliţie vor fi închişi alături de copiii răsfăţaţi pe care îi apără", a spus premierul, care a precizat că s-a săturat să vadă că legile ţării sunt atât de dispreţuite. Hun Sen este un lider temut, autor al unei lovituri militare sângeroase, prin care, în anul 1997, l-a înlăturat de la putere pe prinţul Norodom Ranariddh, deşi timp de patru ani acceptase o guvernare bicefală împreună cu acesta. Analiştii de la BBC consideră că avertizarea lui va fi luată în serios de toţi membrii guvernului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite