Convorbiri secrete SUA - China privind soarta Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul şi Beijingul se tem de posibila destabilizare a ţării, după dispariţia lui Kim Jong Il Scenariul conform căruia în Coreea de Nord, ţară cu capacităţi nucleare, s-ar

Washingtonul şi Beijingul se tem de posibila destabilizare a ţării, după dispariţia lui Kim Jong Il

Scenariul conform căruia în Coreea de Nord, ţară cu capacităţi nucleare, s-ar putea instala haosul după dispariţia lui Kim provoacă frisoane liderilor lumii.

Ultimele veşti despre operaţia suferită de Kim Jong Il în urma atacului cerebral, convulsiile de care suferă au acreditat teza că liderul nord-coreean nu mai este în stare să guverneze.

Ca urmare, atrag atenţia analiştii, cei trei piloni ai statului nord-coreean - preşedinţia, armata şi partidul - sunt practic decapitaţi. Surse ale serviciilor secrete americane, citate de "The Telegraph" consideră că generalii şi greii Partidului Muncitorilor ar putea opta pentru o soluţie de avarie, instalând la putere pe unul din fii lui Kim sau pe cumnatul acestuia.

În varianta pesimistă, deloc exclusă de aceleaşi surse, dispariţia lui Kim ar putea declanşa lupta pentru putere.

Interesele Chinei coincid cu cele ale SUA

Amânarea sine die a două acorduri internaţionale importante ale Phenianului - cel privind verificarea instalaţiilor nucleare şi cel legat de răpirea de persoane (cu Japonia) - în absenţa semnăturii lui Kim Jomg Il au întărit opinia că liderul nord-coreean nu mai este în stare să ia decizii.

Ultima ştire potrivit căreia Phenianul ar renunţa la dezmembrarea capacităţilor nucleare, în ciuda nevoii disperate de ajutor economic, coroborată cu informaţiile că instalaţiile de lansare a rachetelor cu rază lungă ar fi aproape gata, au alertat Washintonul.

Astfel, un oficial american de rang înalt a declarat pentru Fox News că Statele Unite şi China, rivale până de curând în privinţa abordării politicilor regionale, au avut în aceste zile mai multe runde de convorbiri privind situaţia din Coreea de Nord. Preocuparea principală: cum poate fi evitată instalarea unui vacuum de putere în această ţară, în eventualitatea dispariţiei lui Kim.

Deşi e considerat aliatul Phenianului, Beijingul are tot interesul să împiedice o implozie în Coreea de Nord, măcar pentru a împiedica valul uriaş de refugiaţi care ar încerca să ajungă în China.

Facţiuni rivale în armată

În cel mai rău caz, facţiuni ale armatei ar putea sprijini fiecare pe altcineva, în cursa pentru putere. În 2006, serviciile secrete sud-coreene, care dispun de o reţea bine organizată la Phenian, au prognozat că, în momentul dispariţiei "iubitului conducător", se va declanşa o aprigă luptă pentru putere. Armata s-ar putea diviza, fiecare dintre fii lui Kim având de partea sa un grup de militari.

Kim Jong-nam, playboy-ul decăzut

Succesorul natural al liderului nord-coreean, potrivit tradiţiei confucianiste, ar fi Kim Jong-nam (foto), fiul său cel mai mare, în vârstă de 37 de ani. Apetitul său pentru discoteci, cazinouri şi dame de consumaţie i-a pus în pericol cariera de "cadru" de nădejde.

În 2001, Jong-nam a fost protagonistul unui imens scandal, fiind arestat în Japonia, unde încercase să intre cu un paşaport fals. Căzut în dizgraţie, Jong-nam s-a dedicat îndeletnicirii preferate: jocurile de noroc la cazinourile din Macao.

Ceilalţi doi fii ai lui Kim sunt Kim Jong-chol (27 de ani) şi Kim Jong-un (25). Conform spuselor fostului bucătar japonez al lui Kim Jong Il, refugiat în ţara natală, Jong-un seamănă leit cu tatăl său, detaliu important pentru simbolica sucesiunii.

Un aspirant la funcţiile lui Kim este şi cumnatul său, Chang Sung-taek, care are de partea sa două avantaje: este mai matur (atuu important în lidershipul asiatic) şi conduce serviciile de securitate nord-coreene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite